„Probabil că domnul preşedinte Dodon nu a ieşit încă din campania electorală, sau a ieşit doar pe jumătate. Fiindcă cu o astfel de abordare, în prima sa vizită oficială, păşeşte cu stângul puternic. Şi cu stângul nu doar pe eşichierul politic, dar, în general, cu stângul. De ce? Fiindcă aceste declaraţii se bat cap în cap cu mesajele dumnealui de la inaugurarea în funcţia sa de preşedinte, menţionând că el va pleda pentru unitate în societate, pentru dezvoltarea Republicii Moldova, pentru relaţii apropiate cu Uniunea Europeană şi cu Federaţia Rusă. Acum abordarea dată, care presupune că mergi la Moscova şi spui ce vrea să asculte Kremlinul şi mergi la Bruxelles şi spui ce vrea să audă Bruxellesul este o abordare duplicitară şi nu este una coerentă”, a declarat Iulian Groza, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Pe lângă acestea, expertul consideră că în contextul în care RM exportă 65% din produsele sale pe piaţa din UE este inacceptabil ca persoanele oficiale să facă asemenea îndemnuri.

„Dacă să analizăm, cel puţin, din punct de vedere statistic, după doi ani şi ceva de implementare a Acordului de Asociere, constatăm că Republica Moldova la moment exportă pe piaţa Uniunii Europene peste 65% din produsele din Republica Moldova. Deci, piaţa Uniunii Europene este o piaţă importantă pentru Republica Moldova, cu potenţial mare, care trebuie valorificat de către producătorii şi de către exportatorii noştri. Şi nicidecum nu trebuie să auzim îndemnuri de la persoane oficiale din Republica Moldova care ar presupune anularea unui astfel de avantaj pe care îl are Republica Moldova şi din punct de vedere al dezvoltării economice”, susţine Groza.

Precizăm că ieri, în cadrul primei vizite oficiale Igor Dodon i-a promis omologului său de la Moscova că PSRM va solicita anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dacă formaţiunea va obţine majoritate în Parlament.