„Marţi, Vladimir Putin s-a întâlnit cu Igor Dodon, iar după întrevedere şi-a împărtăşit impresiile despre prostituţie”, scrie „Kommersant”. Autorul menţionează că Putin a preferat să discute, alături de Dodon, despre scandalul în care este implicat Trump.

„Kommersant” sugerează că în timpul conferinţei comune, Dodon a avut un comportament servil faţă de Putin şi parcă era gata să aplaude declaraţiile acestuia.

În ceea ce priveşte declaraţiile celor doi oficiali, „Kommersant” notează că Putin a amintit de „planul Kozak” eşuat în 2003, care prevedea federalizarea Republicii Moldova, iar Dodon s-a pronunţat pentru denunţarea Acordului de Asociere cu UE.

Ziarul „Trud”, care a publicat pe pagina sa electronică mai întâi declaraţiile lui Putin despre prostituate şi Trump, făcute la conferinţa comună cu Dodon, şi abia după asta abordează subiectul legat de Republica Moldova.
Şi „Eho Moskvî” pune accent pe declaraţiile lui Putin despre Trump, de la conferinţa comună cu Dodon şi pomeneşte doar de promisiunea lui Dodon de a anula Acordul de Asociere cu UE şi cea a lui Putin de a permite câtorva companii moldoveneşti să exporte în Rusia.

„Dodon a venit la Putin după parteneriat strategic”, titrează „Komsomolskaia Pravda”. Ziarul notează că după ce Igor Dodon în campania electorală s-a erijat deschis drept pro-rus, a declarat Crimeea teritoriu rusesc şi l-a elogiat pe Putin, nu a surprins pe nimeni că a întreprins prima vizită la Moscova. Potrivit publicaţiei, agenda discuţiilor a fost încărcată, iar având în vedere caracterul relaţiilor moldo-ruse de până acum „vizita poate fi considerată un progres”.

„Moldova ar putea anula Acordul de asociere cu UE”, titrează „Izvestia”, citând declaraţiile lui Igor Dodon. Ziarul notează că aceasta este prima vizită oficială a unui preşedinte al Republicii Moldova în Rusia, după o pauză de 9 ani.

Pe de altă parte, „Nezavisimaia Gazeta” scrie că „Republica Moldova ar putea exploda din cauza intenţiei lui Dodon de a denunţa Acordul de asociere cu UE”. „Declaraţia lui Igor Dodon la Moscova în timpul conferinţei de presă cu Vladimir Putin referitor la posibila denunţare de către Chişinău a acordurilor cu UE riscă să încingă atmosfera în Republica Moldova, unde societatea şi aşa este divizată în pro-ruşi şi pro-europeni”, notează ziarul, care menţionează că unii politicieni de la Chişinău au criticat deja aceste declaraţii. În acelaşi timp, „Nezavisimaia Gazeta” îl citează pe deputatul socialist Vladimir Ţurcan care susţine că PSRM doar va amenda Acordul de Liber Schimb cu UE.

„Moldova merge în întâmpinarea Rusiei”, scrie Agenţia Federală de Ştiri. Agenţia îl citează pe expertul rus Alexei Nejivoi, conducătorul Laboratorului de tehnologii social-politice, care consideră că Dodon caută posibilităţi de coexistenţă şi cu Rusia şi cu UE: „Conducătorii unor state ca Moldova se ocupă cu comerţul internaţional. Regiunea este importantă şi pentru UE şi pentru Rusia, de aceea Dodon încearcă să-şi crească valoarea şi să obţină beneficii din ambele părţi. El poate deveni monedă de schimb în conflictul dintre Moscova şi Bruxelles”, consideră Nejivoi.

„Preşedintele decorativ al Moldovei, Dodon, imită integrarea eurasiatică”, titrează „Regnum”. Agenţia citează declaraţiile lui Igor Dodon prin care acesta l-a rugat pe Putin să-i ofere Moldovei statut de observator la Uniunea Eurasiatică. „Regnum”, însă, aminteşte că Republica Moldova este o ţară parlamentară, iar Legislativul este controlat de o majoritate „pro-europeană”, în timp ce atribuţiile şefului statului, inclusiv în materie de politica externă, sunt extrem de limitate.

Dragoş Drăgan