În opinia expertului, Dodon nu poate însă avea o agendă care să nu fie coordonată cu Vladimir Plahotniuc. În condiţiile unui stat captiv, RM nu are perspectivă europeană, astfel oligarhul va încerca să creeze legături cu Kremlinul, a menţionat Oazu Nantoi.

„Lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte agenda chestiunilor abordate de preşedintele Dodon confirmă constatarea tristă că suntem un stat captiv. La Moscova, ar putea să se discute pe marginea federalizării R.Moldova, dar Igor Dodon nu are competenţele necesare pentru a lua vreo decizie. Rămâne deschisă întrebarea privind relaţiile lui cu Vlad Plahotniuc, care controlează această ţară. Sunt dispus să cred că Dodon nu poate să aibă o agendă necoordonată cu Plahotniuc. Revin la constatarea tristă şi univocă – un stat captiv nu are nicio perspectivă europeană. Prin urmare, Vladimir Plahotniuc va încerca să creeze nişte punţi cu Kremlinul. Igor Dodon ar putea avea funcţia de mediator şi poziţia lui demonstrativ prorusească este determinată de ideea ca să i se deschidă uşile la Kremlin”, a declarat Oazu Nantoi, la RFI România.

„Presupun că, de acum încolo, Plahotniuc se va poziţiona ca un politician proeuropean care va concura cu preşedintele prorus, motiv pentru care liderul democrat va căuta suport politic şi financiar din partea occidentului. Va face referinţă la riscurile care vin din partea preşedintelui prorus, care tot de Plahotniuc a fost promovat în această funcţie. Aceasta ţine de teatrul absurdului politic moldovenesc la care cetăţenii Republicii Moldova au devenit ostatici”, a mai spus Oazu Nantoi.

Anterior, Igor Dodon a declarat că unica soluţie pentru conflictul transnistrean este federalizarea Republicii Moldova. Dodon afirma că îşi doreşte să modifice structura politică a republicii în una federativă şi să propună Tiraspolului să se unifice cu Republica Moldova ca entitate a Federaţiei cu puteri extinse.