Dodon a solicitat Guvernului iniţierea procedurii de rechemare a ambasadorului RM în România

Dodon a solicitat Guvernului iniţierea procedurii de rechemare a ambasadorului RM în România
Sursa: jurnal.md Foto: ziarelive.ro 16.01.2017 11:24
Preşedintele Igor Dodon a solicitat Guvernului să fie iniţiată procedura de rechemare a ambasadorului Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, după ce oficialul a declarat că decretul privind retragerea cetăţeniei RM lui Traian Băsescu ar putea fi declarat neconstituţional.

Precizăm că anterior şeful misiunii diplomatice de la Bucureşti a comentat decretul lui Igor Dodon prin care fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

„Disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, iar decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional. Din 2014, România este principalul partener comercial al RM - 24,8% din exporturi vin spre România, 13% din importuri vin din România. Deci avem nişte relaţii politice, dar şi la nivel de societate foarte intense, care nu cred că pot fi influenţate foarte mult de acest decret. Cu atât mai mult că, unul dintre parlamentarii din RM a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest decret de retragere a cetăţeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experţii în domeniu spun că şansele ca acest decret să fie considerat anticonstituţional sunt foarte mari”, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea.

Reamintim că, la începutul lunii curente, Dodon a semnat decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu. Atunci fostul preşedinte român declara că decizia lui Dodon de a-i retrage cetăţenia este un act de frică, întrucât noul preşedinte moldovean este speriat de faptul că ţara la cârma căreia se află se îndreaptă spre Uniunea Europeană.

Ştiri NON-STOP