Liberalii îl acuză pe Dodon că ar fi încălcat Constituţia prin comportamentul şi declaraţiile sale referitoare la regimul separatist de la Tiraspol. „Felicitând aşa-zisul lider transnistrean (cu ocazia victoriei la „alegerile prezidenţiale din autoproclamata „rmn” – n.n.), Igor Dodon a încălcat jurământul – a recunoscut această autoproclamată republică. Nimeni nu a felicitat până acum un „preşedinte” ilegal din stânga Nistrului”, a explicat liderul PL, Mihai Ghimpu. „Dodon a sfidat dragostea faţă de popor, depunând flori la monumentul cazacilor (la Tighina, în cadrul întrevederii cu şeful grupării separatiste de la Tiraspol – n.n.)”, a mai reamintit liderul PL. El a spus că urmează a fi colectate 34 de semnături din partea „colegilor din majoritatea parlamentară” în vederea demiterii preşedintelui. „Nu putem avea un preşedinte care promovează interesele Rusiei. Este o mare ruşine să vorbeşti despre dragostea de ţară, de popor şi să lucrezi în defavoarea ţării”, a adăugat Ghimpu.

El a precizat că nu a discutat acest subiect în cadrul coaliţiei de guvernare din care face parte.

Potrivit Constituţiei, preşedintele poate fi suspendat printr-o solicitare a o treime din deputaţi. Solicitarea este expediată Curţii Constituţionale, care verifică dacă există temei pentru suspendare. În cazul în care răspunsul Curţii este afirmativ, preşedintele este suspendat cu votul a 67 de deputaţi. Ulterior, preşedintele poate fi demis doar de către popor, prin referendum.

PDM îl ţine în şah pe Dodon cu ajutorul lui Ghimpu

După anunţul liderului PL, Partidul Democrat, care controlează actuala majoritate parlamentară şi Guvernul, a difuzat un comunicat în care cheamă PL să prezinte detaliat, în cadrul coaliţiei, argumentele care stau la baza iniţiativei de suspendare a şefului statului. „Dacă există elemente care induc riscul unei posibile încălcări a Legii Fundamentale, PDM ar putea semna un demers către Curtea Constituţională, aşa cum prevede legea în astfel de situaţii, prin care să ceară opinia în ceea ce priveşte o eventuală încălcare a Constituţiei. Iar în funcţie de răspunsul Curţii Constituţionale, vom decide acţiunile de mai departe împreună cu colegii de coaliţie”, menţionează PD.

La rândul său, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (partid parlamentar de opoziţie), Viorel Cibotaru, a apreciat că iniţiativa PL de suspendare a preşedintelui este „o mişcare prematură şi egoistă, slab argumentată şi populistă”.

Populism

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Ion Ceban, a reacţionat. El a spus că „Igor Dodon este oricând gata să se prezinte la judecata politică în faţa cetăţenilor”: „Înţelegem frustrările unuia dintre liderii unionişti din Republica Moldova. Înţelegem că acţiunile preşedintelui Dodon au creat isterie şi panică în rândul celor care nu vor o rezolvare definitivă a problemei transnistrene, a celor care nu vor consolidarea temeinică a statalităţii moldoveneşti, care nu vor păstrarea neutralităţii Republicii Moldova”, a scris Ceban pe Facebook.

Rusia vrea să-l folosească pe Dodon pentru a lovi în UE

Igor Dodon se află luni şi marţi într-o vizită oficială la Moscova, iar analiştii politici presupun că acesta va discuta cu preşedintele rus, Vladimir Putin, despre federalizarea Republicii Moldova, deşi funcţia de preşedinte nu-i conferă lui Dodon competenţele necesare pentru a lua vreo decizie. În opinia politologului Oazu Nantoi, oligarhul Vlad Plahotniuc, despre care se spune că ar controla integral puterea în Republica Moldova, ar încerca să creeze nişte punţi cu Kremlinul, iar Igor Dodon ar putea avea funcţia de mediator.

În ajunul vizitei, Igor Dodon a anunţat că intenţionează să discute la Moscova chestiuni de ordin economic, inclusiv despre condiţiile în care Rusia ar fi de acord să permită revenirea mărfurilor moldoveneşti pe piaţa rusă (după embargoul impus ca urmare a semnării de către Moldova a Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb cu UE în 2014). Cu toate acestea, preşedintele moldovean nu a inclus în delegaţie nici un ministru sau alt funcţionar responsabil de domeniul economic. Din delegaţia Republicii Moldova fac parte doar membri şi simpatizanţi ai PSRM: noul lider al PSRM, Zinaida Greceanîi (funcţie cedată de Dodon după ce a fost ales preşedinte), deputatul socialist Andrei Neguţa, câţiva consilieri prezidenţiali şi başcanul Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah (susţinută de PSRM la alegerile din Autonomie).

Anterior, într-un interviu pentru DW Dodon afirmase că, în calitate de preşedinte, va propune o iniţiativă privind semnarea unui memorandum de colaborare cu Uniunea Eurasiatică. (…) „După vizita la Moscova, voi merge şi la Bruxelles, deoarece acele probleme pe care noi vrem să le soluţionăm cu Federaţia Rusă, cel mai probabil vor trebui discutate în format trilateral..., dacă vorbim, de exemplu, despre reluarea exporturilor spre Rusia. (…) Vreau să rog autorităţile ruse să anuleze embargoul la produsele moldoveneşti pentru toate întreprinderile din Moldova şi să revenim la regimul de comerţ liber cu Federaţia Rusă. Dar nu vom putea soluţiona această problemă la nivel bilateral. Acordul de comerţ liber între Republica Moldova şi UE permite reexportul mărfurilor din UE pe piaţa rusă, prin intermediul Moldovei. Iată de ce această problemă va trebui discutată în format trilateral. Deci, mai întâi vom vedea ce anume îi deranjează pe partenerii noştri din Rusia, care sunt condiţiile pe care le pun ei pentru reluarea exporturilor, iar mai apoi voi merge la Bruxelles şi vom începe negocierile”, spunea Dodon la sfârşitul anului trecut.

Comentând un astfel de posibil scenariu, politologul Oazu Nantoi a spus că Rusia insistă asupra participării sale la o eventuală renegociere a celor două acorduri dintre Republica Moldova şi UE, pentru că, de facto, Kremlinul „nu recunoaşte suveranitatea ţărilor din spaţiul ex-sovietic”: „dar eu nu văd nici un sens pentru Republica Moldova să coboare la un aşa nivel de degradare”.

În acelaşi interviu Dodon mai preciza că o schimbare cardinală a vectorului politicii externe va fi posibilă „numai după alegerile parlamentare, când va exista o altă majoritate parlamentară şi numai după ce va fi organizat un referendum naţional, la care cetăţenii vor fi întrebaţi dacă îşi doresc o astfel de schimbare”.

Dodon vrea să intimideze ambasadorii

„Pe lângă întrevederea principală cu preşedintele Vladimir Putin”, Igor Dodon a anunţat la plecarea spre Moscova că va mai avea întrevederi cu preşedintele Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, cu vicepreşedintele Guvernului rus, Dmitri Rogozin, cu ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cu preşedintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice, Tigran Sarkisyan, precum şi cu patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kiril.

Luni dimineaţă, înainte de a pleca spre Moscova, Igor Dodon a solicitat Guvernului să iniţieze procedura de rechemare din funcţie a ambasadorului Moldovei din Bucureşti, Mihai Gribincea, pe motiv că a pus la îndoială constituţionalitatea decretului său de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova ex-preşedintelui României, Traian Băsescu. Preşedinţia argumentează că „nici un reprezentant al misiunilor diplomatice nu are competenţe de a-şi exprima părerea referitor la legalitatea actelor emise de preşedinte”.

Premierul Pavel Filip a anuntat ca nu va da curs solicitării de rechemare a ambasadorului Mihai Gribincea.

 Deutsche Welle