Purtătorul de cuvând al Kremlinului Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze decretul lui Şevciuk, pe motiv că... nu cunoaşte „pe ce sunt bazate aceste acţiuni”.

„Nu pot să vă răspund la această întrebare. Trebuie să înţelegem pe ce se bazează aceste acţiuni. Fără să cunosc detalii, nu pot să comentez în niciun fel”, a spus Peskov, citat de Interfax.

Între timp, pretinsele autorităţi de la Tiraspol s-au pus pe treabă şi tot în ziua în care Şevciuk a semnat decretul aşa-zisul executiv s-a şi convocat şi a discutat mecanismul de implementare a ordinului.

„Trebuie să comparăm cadrul nostru juridic cu cel al Federaţiei Ruse. Suntem optimişti. Am spus de mai multe ori că ideea noastră naţională este aderarea la Rusia. Dacă spunem că mai devreme sau mai târziu, Rusia va fi casa noastră, atunci trebuie să trăim după legile acestei case”, a declarat pretinsul premier, Pavel Prokudin.

Precizăm că ieri Şevciuk a semnat un aşa-numit decret privind punerea în aplicare a rezultatelor pretinsului referendum din 2006 la care 97% dintre transnistreni au votat pentru independenţa regiunii secesioniste şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă. Drept reacţie, Biroul pentru Reintegrare de la Chişinău a declarat că actul semnat de liderul de la Tiraspol este nul, însă gestul – unul sfidător şi reprobabil.