„Ce a făcut Guvernul era unica soluţie. Din acest motiv, nu am avut cum să protestez. Am insistat şi în iulie în Comisia Buget şi Finanţe, atunci când acest subiect s-a discutat. Înainte de a lua astfel de decizii, este absolut necesar ca ministrul Finanţelor, Guvernatorul BNM, prim-ministrul, experţii să explice exact ce se întâmplă. Sunt măsuri foarte dificile din păcate, dar unicele posibile în această situaţie”, a declarat Iurie Leancă la N4, reiterând că nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip care va fi examinată cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Precizăm că la începutul acestei săptămâni, Guvernul Filip şi-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege prin care miliardul de dolari furat de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank este pus pe seama cetăţenilor. Potrivit proiectului, Ministerul Finanţelor va emite şi va transmite BNM obligaţiuni de stat în sumă de peste 13 miliarde de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de 5% anual. Cifra reprezintă suma creditelor de urgenţă acordate în 2014 şi 2015 de BNM celor trei bănci care ulterior au falimentat.

Experţii economici spun că guvernanţii au avut la dispoziţie o soluţie mai puţin dureroasă în urma „jafului secolului” decât să pună pe umerii cetăţenilor simpli datoria de 13,6 miliarde de lei. Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, afirmă că soluţia ar fi fost să rămână suma dată în evidenţă BNM, iar pe măsura recuperării mijloacelor, doar suma restantă neacoperită să fie transformată în datorie publică.