Pe lângă societatea civilă, la Forum au fost invitaţi reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr, ai PAS şi ai PLDM. Reuniune a avut loc cu uşile închise, a început la ora 10:00, iar spre amiază liderul PAS, Maia Sandu, a părăsit sala.

Potrivit NM, participanţii la Forumul Civic au presupus că plecarea Maiei Sandu are legătură cu anumite probleme pe care le-a avut PAS la CEC: înregistrarea candidatului Sandu a fost precedată de discuţii aprinse şi examinarea plângerilor concurenţilor în cursa pentru alegerile prezidenţiale.

Ideea de bază a mesajelor despre candidatul comun al forţelor antioligarhice consta în faptul că acesta trebuia să fie deja desemnat. Unii analişti au mărturisit că sondajele care sunt aşteptate pentru desemnarea candidatului comun ar putea să nu ajute la luarea unei decizii, întrucât ratingurile pot varia în funcţie de marja de eroare a sondajului. Alţii afirmau că regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului întrucât s-a stabilit că acest candidat va fi desemnat în urma prezentării rezultatelor sondajelor sociologice.

Rezultatele primului studiu, realizat de Institutul Republican Internaţional al SUA, vor apărea pe 3-4 octombrie. Al doilea sondaj, pe care trei partide de opoziţie le-au solicitat Fundaţiei Konrad Adenauer din Germania va apărea la mijlocul lunii octombrie.

La Forum a fost discutat de asemenea modul în care societatea civilă poate împiedica fraudarea alegerilor. În special, participanţii au propus crearea unei misiuni de observare în comun. Unindu-şi forţele, PPDA, PAS şi PLDM vor asista la toate secţiile de votare, ceea ce fiecare partid în parte nu va putea realiza. Într-un final, decizia de formare a unei echipe de observatori va fi luată odată cu desemnarea candidatului comun.

O atenţie sporită a fost acordată şi deciziei Guvernului privind asumarea răspunderii pentru şapte proiecte de lege, majoritatea cărora au tangenţă cu sistemul bancar şi bugetul de stat. Participanţii la dezbateri au tras concluzia că autorităţile au pus compensarea miliardului furat pe umerii cetăţenilor.

În urma lungilor dezbateri s-a decis acceptarea unei rezoluţii din trei puncte. Potrivit NM, este vorba despre îndemnul reprezentanţilor societăţii civile de a participa la protestul din faţa Parlamentului în ziua când va fi dezbătută în plen moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip.

A doua chestiune: liberal-democraţii vor trebui să pregătească o sesizare la Curtea Constituţională dacă decizia Guvernului din 26 septembrie corespunde legii.

În al treilea rând, cu ajutorul experţilor economici, va fi elaborată o alternativa pentru soluţionarea problemei furtului secolului. Din grupul de lucru va face parte şi fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa.

„Vom face propuneri detaliate pentru soluţionarea situaţiei, în special, cum să nu transformăm miliardul furat în datorie de stat, ci să fie lăsat ca un credit în afara bilanţului Băncii Naţionale”, a declarat Sergiu Tofilat, unul dintre organizatorii Forumului.

Unii participanţi au mărturisit că va fi un exerciţiu dificil de aduce în masă oamenii la protest. „Moldovenii cu adevărat sunt nemulţumiţi de guvernare şi de ceea ce se întâmplă în ţară, dar din frică şi din lipsa responsabilităţii civice ei pur şi simplu nu participă la mitinguri”, a spus membrul Platformei Demnitate şi Adevăr, Valentin Dolganiuc.

Directorul Institutului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”, Anatol Ţăranu, a subliniat că organizarea unui protest în timpul unei campanii electorale va fi extrem de dificil. Soluţia în viziunea lui, ar fi victoria candidatului din partea partidelor antioligarhice, de aceea poporul ar trebui să meargă la proteste şi să aleagă acel candidat care îşi asumă responsabilitatea pentru anumite decizii în cazul câştigului.

La Forum au fost făcute îndemnuri de a renunţa la mândrie şi de a apela la ajutorul unui spectru cât mai larg de forţe în lupta împotriva regimului oligarhic.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.