„Liderii a două partide proeuropene sunt în stare să se confrunte cu Dodon. Avocatul Andrei Năstase şi-a construit o imagine în lupta cu sistemul justiţiei, iar Maia Sandu, un economist cu studii la Harvard, fost ministru al Educaţiei, şi-a format propriul partid politic”, continuă publicaţia americană.
 
Potrivit Foreign Policy, efectele „jafului secolului” ar putea arunca Moldova înapoi în zona de influenţă a Rusiei. „Aproximativ un miliard de dolari a dispărut acum doi ani, din trei bănci din RM printr-o misterioasă schemă financiară, generând o criză politică care încă durează. Banii dispăruţi reprezintă aproape 12% din PIB-ul statului, iar efectele scandalului ar putea îndrepta statul înapoi către Moscova. Din mai 2015, de când acest scandal a fost făcut public, impactul său a fost resimţit din plin: proteste de amploare pe străzile Chişinăului, schimbarea a cinci premieri şi ajutorul financiar mult aşteptat din partea UE şi FMI, pus sub semnul întrebării”, mai scrie publicaţia.
 
Anchetatori occidentali s-au angajat să investigheze această fraudă, precum şi spălările de bani ruseşti care implică elemente criminale şi oligarhi cu conexiuni la Kremlin. Singura arestare majoră în acest caz a fost cea a fostului premier Vladimir Filat, reţinut în Parlament în octombrie 2015. Ulterior, a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru mită de aproape 300 de milioane de dolari, dar Filat susţine că acuzaţiile împotriva lui sunt de natură politică.
 
Bruxellesul a blocat asistenţa financiară, iar FMI nu a semnat un nou program de finanţare din cauza fondurilor care au dispărut în urma fraudei bancare. Negocierile sunt în curs de desfăşurare, dar un acord nu a fost încă finalizat. Un sondaj prezentat de Institutul Republican Internaţional a constatat că 83 la sută din populaţie crede că Moldova se îndreaptă într-o direcţie greşită, lipsa de reforme şi fenomenul corupţiei fiind în topul îngrijorărilor cetăţenilor, conchide Foreign Policy.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.