Cetăţenii ar putea avea de ales dintre 16 candidaţi. Opt candidaţi înregistraţi şi alţi opt pretendenţi care aşteaptă validarea semnăturilor prezentate la CEC aspiră la fotoliul prezidenţial. Ieri a fost ultima zi în care au mai putut fi depuse listele cu semnături de la susţinători pentru înregistrarea în cursă.

Cei opt candidaţi înregistraţi sunt: Marian Lupu (PD), Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă (PPEM), Andrei Năstase (PPDA), Inna Popenco (Ravnopravie), Dumitru Ciubaşenco (PPPN), Maia Sandu (PAS) şi Igor Dodon (PSRM).

Cei care aşteaptă decizia CEC sunt Ana Guţu (Dreapta) şi candidaţii independenţi Valeriu Ghileţchi, Roman Mihăeş, Maia Laguta, Ion Dron, Vasile Tarlev, Vitalia Pavlicenco şi Silvia Radu.

Campania electorală este perioada de activitate care se desfăşoară cu scopul de a-i determina pe alegători să-şi exprime votul pentru un concurent electoral.

Partidele şi alte organizaţii social-politice, candidaţii şi persoanele de încredere au dreptul de a supune discuţiilor libere, sub toate aspectele, programele electorale ale concurenţilor, calităţile politice, profesionale şi personale ale candidaţilor. La fel, este permisă agitaţia electorală în cadrul adunărilor şi întâlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin expunere de afişe electorale etc.

Agitaţia electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral. Reamintim că în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitaţie electorală. Interdicţia nu se referă la informaţiile deja plasate pe internet.