„În Republica Moldova s-a creat o situaţie absolut anormală când mai mulţi actori politici se acuză reciproc de comiterea diferitor crime, iar aceste acuzaţii nu au nicio finalitate, cu excepţia autodenunţului lui Ilan Shor, ironic vorbind, în urma căruia a fost arestat şi condamnat fostul premier Vladimir Filat. A fost reţinut şi Veaceslav Platon. În această situaţie este evident că structurile statului Republica Moldova nu sunt capabile să intervină şi să asigure triumful justiţiei în investigarea acestor crime care s-au realizat cu complicitatea persoanelor importante din Republica Moldova, dacă ne gândim la spălarea celor 20 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă prin intermediul aşa-zisei scheme moldoveneşti, fie vorba de furtul miliardului care este cel mai mediatizat, dar nu singurul din sistemul bancar al RM. Să ne aducem aminte de atacurile raider din sistemul bancar, furturile sistematice de la Banca de Economii unde statul deţine un pachet important de acţiuni”, a declarat Oazu Nantoi.

„Această rezoluţie este un instrument de exercitare a presiunii asupra celor care se simt cu musca pe căciulă. Pe de altă parte, în mod normal dacă SUA şi UE ar fi adoptat o poziţie mai tranşantă în raport cu ce se întâmplă în RM, în special dacă ţinem cont de faptul că factorul corupţiei s-a răsfrânt nu doar asupra banilor publici din interiorul ţării, dar şi asupra asistenţei generoase obţinute de RM din partea UE şi SUA, această investigaţie este vital necesară pentru ca RM să depăşească această stare de captivitate, de criză internă şi să revină în albia consolidării statului de drept. Dacă va fi realizată o investigaţie din partea actorilor externi importanţi, cum sunt SUA şi UE, şi această investigaţie va demonstra complicitatea acelora vizaţi în această rezoluţie, sigur că aceasta va deveni un argument forte în favoarea celor care doresc reconsolidarea statului de drept în Republica Moldova”, a conchis Oazu Nantoi.

Precizăm că un şir de demnitari şi funcţionari din Republica Moldova, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, bănuiţi pentru implicare în jaful secolului şi spălările de bani, urmează să fie incluşi în lista SUA cu sancţiuni internaţionale, blocarea fondurilor, îngheţarea activelor, precum şi interdicţia de a călători în SUA. Lista se conţine în rezoluţia cu privire la situaţia din Republica Moldova care a fost publicată ieri pe pagina oficială a Congresului Statelor Unite. Documentul a fost introdus, la solicitarea preşedintelui PPDA Andrei Năstase, în Camera Reprezentanţilor de către congresmanul Randy Weber (Republican din Texas) şi congresmanul Trent Franks (Republican din Arizona). Oficialii americani propun crearea unui document similar cu lista Magnitsky şi pentru Vladimir Plahotniuc.

Din lista demnitarilor şi funcţionarilor din RM pe al căror nume urmează să fie aplicate sancţiuni internaţionale cu blocarea fondurilor şi îngheţarea activelor, precum şi cu interdicţia de a călători în SUA, dacă se va dovedi că aceştia au fost implicaţi în fraudele bancare şi spălările de bani, fac parte: prim-vicepreşedintele PD Vladimir Plahotniuc, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie din Moldova, Mihai Poalelungi, procurorul general interimar Eduard Harunjen, directorul general al Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, ministrul de Interne Alexandru Jizdan, preşedintele Curţii de Apel Chişinău Ion Pleşca şi oamenii din anturajul lui Plahotniuc, Serghei Iaralov şi Dorin Damir.

Rezoluţia încurajează de asemenea suportul american şi cooperarea cu Republica Moldova pentru lansarea reformelor sociale, economice şi politice şi cere să fie organizate alegeri prezidenţiale libere, echitabile şi democratice în Moldova la sfârşitul lunii octombrie.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.