Astfel, a fost lansată o petiţie, care poate fi semnată online. Iniţiatorii au scris următorul mesaj: ,,Domnule preşedinte, faceţi uz de prerogativele funcţiei prezidenţiale, care vă acordă posibilitatea să suspendaţi orice act al Guvernului ce contravine legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale şi înaintaţi sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea actelor adoptate de Guvern”.

Precizăm că şi liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a venit cu un îndemn către Nicolae Timofti să iniţieze un referendum privind această chestiune.

Amintim că Guvernul Filip şi-a asumat luni răspunderea asupra unui pachet de legi, printre care şi cea privind returnarea garanţiilor de stat.

Astfel, rambursarea banilor este pusă pe umerii cetăţenilor, urmând ca bugetul să fie împovărat cu aproximativ 25 de miliarde de lei, care vor fi plătite timp de 25 de ani.

Contactată telefonic, reprezentanta serviciului de presă al Preşedinţiei Ana Samson a declarat că, deocamdată, Nicolae Timofti nu comentează iniţiativa.