Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidenţiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unii dintre ei sunt politicieni şi au urcat pe muntele Athos alături de liderul lor, Igor Dodon, candidatul cotat cu cele mai mari şanse la fotoliul de preşedinte.

Grecia. Muntele Athos. Mănăstirea Zografu. Cu puţin timp înainte de a se lansa oficial în cursa prezidenţială, Igor Dodon ţine cu ambele mâini un păhărel de tărie şi îl priveşte ţintit pe un călugăr grec. În dreapta lui, cu servieta sub braţ, ascultă atent Corneliu Furculiţă, deputat socialist. El este omul de încredere a lui Dodon şi personajul-cheie în afacerea secretă descoperită de reporterii RISE Moldova, în care este implicat şi un membru al Comisiei Electorale Centrale.

RELAŢIA DODON-FURCULIŢĂ

Dodon şi Furculiţă sunt din aceeaşi localitate – Sadova (Călăraşi), deputaţi şi colegi de partid. Îi leagă şi o tranzacţie imobiliară din 2013. Atunci, Dodon i-a vândut lui Furculiţă un apartament de 50 m.p., cu peste 270.000 de lei, situat în sect. Râşcani din Chişinău.

În acelaşi timp, soţia lui Igor Dodon, Galina, este angajată de mai mulţi ani la firma lui Corneliu Furculiţă – Exclusiv Media SRL, de la care a încasat anul trecut peste 50.000 de lei.

Exclusiv Media SRL a fost fondată la Chişinău în 2011. Patru ani mai târziu, firma a ajuns în proprietatea lui Corneliu Furculiţă, fiind administrată de socialistul Petru Burduja, asociat în afaceri cu Dumitru Ciubaşenco – candidatul oficial la Prezidenţiale al lui Renato Usatîi. Burduja este consilier municipal în Chişinău şi face parte din Consiliul Republican al PSRM.

La sfârşitul anului 2015, Exclusiv Media a obţinut licenţa de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care foloseşte aceeaşi marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom. 
Într-un comunicat al Consiliului Coordonator al Audiovizualului din 8 decembrie 2015 se arată că firma lui Furculiţă a obţinut licenţa de emisie doar după ce „[…] reprezentanţii postului NTV Moldova au ţinut cont de sugestiile şi recomandările membrilor CCA exprimate în cadrul şedinţei publice a CCA din 3 decembrie, majorând volumul produsului autohton şi renunţând la emisiunile cu caracter informativ-analitic din Federaţia Rusă”.

Exclusiv Media SRL este şi proprietară a televiziunii on-line de limbă rusă TNS dar şi a ziarului de limbă rusă Аргументы и факты (Argumente şi Fapte – traducere din rusă), care a preluat marca comercială de la ziarul din Rusia cu acelaşi nume. Din documentele consultate de reporterii RISE, Exclusiv Media SRL a semnat pe 1 februarie 2012, la Moscova, contractul de utilizarea a mărcii Аргументы и факты.

Conexiunea IP, puntea dintre presă şi partid

Din informaţiile obţinute din baza de date on-line „nic.md”, administrată de Î.S. MoldData, şi din site-urile specializate, adresa IP: 195.22.228.187 găzduieşte şi conectează domeniile deţinute de către: Televiziunea on-line TNS (tsn.md), Ziarul Аргументы и факты (aif.md), Pagina web a Partidului Socialiştilor (socialistii.md şi psrm.md), Pagina personală a lui Igor Dodon (dodon.md) şi cea a deputatului socialist Bogdan Ţîrdea (bogdantsirdea.eu), Asociaţia Garda Tânără – condusă de deputatul socialist Vlad Batrîncea (gardatinara.md) şi Liga de umorişti TVC Moldova, cunoscută drept KVN Moldova (kvn.md).

AFACEREA OFFSHORE. De unde vin banii

Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acţionariat secret. Înregistrată în 1999, compania a fost administrată până acum de şapte directori interpuşi, dintre care cinci panamezi. Numele companiei figurează şi în scurgerea masivă de documente #BahamasLeaks.

În februarie anul acesta, Westerby Limited a transferat 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei – n.r.) în contul firmei Exclusiv Media SRL, deschis la Victoriabank. Banii au ajuns în Republica Moldova în baza unui contract de împrumut, redactat în rusă şi engleză, semnat cu trei zile înainte de transfer.

Reporterii RISE Moldova au obţinut contractul confidenţial dintre Westerby Limited şi Exclusiv Media SRL şi au analizat principalele clauze ale acestuia. Astfel, cei 1,5 milioane de euro i-au fost împrumutaţi firmei lui Corneliu Furculiţă pentru o perioadă de un an, cu rata anuală de 1,7%.

Clauza contractuală rusească

La punctul 2.2 din Contract este menţionat că „Împrumutul este oferit pentru scopuri care nu contravin statului Creditorului şi legislaţiei Republicii Moldova”. Iar la articolul 5 din acelaşi document, intitulat „Dispute”, se precizează că: „[...] Toate prevederile privind încheierea, realizarea, disputele, achitarea penalităţilor privind acest contract sunt reglementate de legislaţia materială şi procesuală a Federaţiei Ruse şi urmează a fi examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ din Moscova”. În document nu se specifică clar de ce se face referire la legislaţia Federaţiei Ruse în condiţiile în care offshore-ul se află în Bahamas, conturile în Elveţia, iar compania care primeşte banii – în Moldova.

Documentele obţinute de RISE mai scot la lumină încă un transfer de bani făcut de acelaşi offshore. În perioada octombrie 2015 – martie 2016, Westerby Limited a împrumutat peste 6 milioane de euro societăţii Natur Bravo, una dintre cele mai mari fabrici de conserve din Moldova, administrată de cetăţeanul rus Vasili Heiman.

Atât contractul dintre Westerby Limited şi Natur Bravo SA, cât şi cel dintre Westerby Limited şi Exclusiv Media SRL – au fost semnate, din partea companiei offshore, de către directorul panamez Zulphy Saday Santamaria Guerrero. Deşi a semnat aceeaşi persoană, semnăturile din cele două contracte sunt diferite.

Legăturile offshore-ului din Bahamas cu Federaţia Rusă sunt demonstrate şi prin mai multe procese aflate pe rolul instanţelor. Astfel, potrivit deciziilor instanţelor de arbitraj din Moscova şi Republica Marii El (Federaţia Rusă), Westerby Limited apare într-un dosar în care mai multe companii încercau să recupereze aproximativ un miliard de ruble (echivalentul a 20 milioane de dolari) de la compania Nedra. Într-un alt dosar, cu firma offshore Clear Starinvest S.A., se discuta despre recuperarea a 460 000 de dolari.
 
TRASEUL BANILOR: Exclusiv Media – Donatorii partidului

Din cele peste 30 de milioane de lei primiţi de la Westerby Limited şi depozitaţi pentru scurt timp în contul Exclusiv Media SRL, peste 20 de milioane de lei au fost ridicaţi de la bancă, cash, de administratorul companiei Petru Burduja, în baza unor documente semnate de către soţia lui Corneliu Furculiţă, Ludmila.
 
Continuarea investigaţiei pe RISE Moldova