Pentru a putea semna petiţia trebuie să accesaţi următorul link: petitieonline.com.

Precizăm că şi liderul Platformei Demnitate şi Adevăr a venit cu un îndemn către Nicolae Timofti: „Domnule preşedinte, faceţi uz de prerogativele funcţiei prezidenţiale stabilite de art.88 lit.i) din Constituţie, care vă acordă posibilitatea să suspendaţi orice act al Guvernului care contravine legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale, iar prin prisma prevederilor art.25 lit.a) din Legea cu privire la Curtea Constituţională, înaintaţi sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea actelor adoptate de Guvern, prin care se pun pe umerii cetăţenilor banii furaţi din bugetul de stat”.

De asemenea, liderul DA îl îndeamnă pe preşedinte să iniţieze un referendum privind această chestiune.

„În acelaşi timp, domnule Timofti, iniţiaţi un referendum asupra acestei chestiuni, ca poporul să se pronunţe dacă este de acord să recupereze el banii furaţi de Plahotniuc şi acoliţii săi. Prevederile art.75 din Constituţie şi art.144 din Codul electoral vă dau dreptul de a organiza un referendum la care cetăţenii să decedă. În ciuda tuturor criticilor şi interpretărilor belicoase, pentru mine acest exerciţiu democratic nu este doar un drept. Este o obligaţie atât constituţională, cât şi morală”, a precizat Andrei Năstase.

Potrivit proiectului de lege, Ministerul Finanţelor va emite şi va transmite BNM obligaţiuni de stat în sumă de peste 13 miliarde de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de 5% anual. Cifra reprezintă suma creditelor de urgenţă acordate în 2014 şi 2015 de BNM celor trei bănci care ulterior au falimentat.