„Noi astăzi vom înainta moţiunea de cenzură. Am venit cu un apel către toţi deputaţii din Parlament şi sperăm că astăzi acumulăm toate semnăturile şi această moţiune de cenzură va fi înregistrată din partea a trei fracţiuni: PSRM, PLDM şi PCRM”, a anunţat Igor Dodon.

Deputaţii comunişti, de asemenea, au declarat că se vor alătura moţiunii întrucât consideră că aceste acţiuni periclitează parcursul democratic al ţării. „Este o acţiune fără precedent, este o ignorare ruşinoasă a legii supreme, fapt care demonstrează că conducerea democratică a statului a fost pierdută definitiv”, a spus deputatul Oleg Reidman.

Şi liberal democraţii şi-au manifestat intenţia de a se alătura moţiunii declarând că cei care trebuie să caute vinovaţii nu sunt cointeresaţi şi pun pe spatele cetăţenilor banii dispăruţi. „Majoritatea parlamentară şi Guvernul acţionează în maniera în care a fost învestit. Deciziile luate de Guvern sunt luate pe întuneric. Ieri, spre seară, şi-a asumat răspunderea, tot pe întuneric ne-au anunţat pe noi că va avea loc şedinţa Biroului Permanent şi mai apoi să ne anunţe că astăzi vom avea şedinţă de plen, unde va fi o singură întrebare. Fracţiunea PLDM nu cunoaşte unde au dispărut aceşti bani, cine sunt vinovaţi. Banii au dispărut, iar cei care trebuie să caute vinovaţii nu sunt cointeresaţi şi pun pe spatele cetăţenilor. Noi nu vom susţine această iniţiativă şi de aceea vom semna moţiunea de cenzură”, a precizat preşedintele fracţiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu.

În cadrul şedinţei speciale de astăzi a Parlamentului premierul Pavel Filip a prezentat pachetul de legi pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea.

Astfel, potrivit regulamentului Parlamentului, timp de 72 de ore fracţiunile parlamentare au posibilitatea de a depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Filip.

Amintim că din pachetul de legi pentru care Guvernul Filip şi-a asumat răspunderea fac parte următoarele proiecte: Legea privind redresarea şi rezoluţia băncilor, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei, legea cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare; proiectul de lege privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr.807 din 17 noiembrie 2014, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pe anul 2016; proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, proiectul de lege privind modificarea Legii fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2016).

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.