Declaraţiile aparţin lui Armand Goşu, istoric şi expert în spaţiul est-sovietic, invitat la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Candidatul comun are şanse enorme să câştige alegerile. E şansa cea mare a Republicii Moldova pentru schimbare. În această toamnă este nevoie de o mobilizare exemplară. Electoratul, populaţia, opinia publică să împingă în această funcţie importantă un om necontrolat. Va fi prima breşă în sistemul oligarhic din RM”, a declarat Armand Goşu.

„Mi se pare miza momentului ca în următoarele zece zile să se ajungă la desemnarea unui candidat comun dintre Maia Sandu şi Andrei Năstase. Dacă nu se va alege un candidat comun, populaţia va fi manipulată că nu Plahotniuc e vinovat că am ratat oportunitatea de a schimba ceva, dar candidatul respectiv că nu şi-a respectat cuvântul”, a adăugat comentatorul de la Bucureşti.

Potrivit expertului, principalul adversar al regimului Plahotniuc este liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, iar asta o demonstrează inclusiv linşajului mediatic la care este supus liderul mişcării protestatare.

„În ultimii doi ani, în RM a fost o criză politică generată de furtul miliardului care a declanşat proteste de amploare. În urma lor, scena politică s-a reaşezat pe dreapta. Avem Platforma DA şi liderul acesteia, Andrei Năstase, care s-a conturat în principalul adversar al regimului controlat de temutul oligarh Plahotniuc. Asta mi se pare de departe candidatura cea mai bine conturată. În rest, nu am văzut atacuri foarte dure susţinute împotriva altui candidat la alegerile prezidenţiale. E clar pentru Plahotniuc că Năstase trebuie scos din joc”, a mai spus Armand Goşu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.