Documentul prevede ca Ministerul Finanţelor să emită şi să transmită Băncii Naţionale obligaţiuni de stat în sumă de peste 13 miliarde de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de cinci la sută anual. Cifra reprezintă suma creditelor de urgenţă acordate în 2014 şi 2015 de BNM pentru Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, instituţii financiare care ulterior au falimentat. Oamenii de rând se arată indignaţi şi spun că nu sunt vinovaţi pentru fraudele comise de alţii. Unii dintre ei sunt decişi să plece din Moldova.

În context, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, formaţiune care a îndemnat anterior deputaţii să nu susţină iniţiativa, lansând o petiţie online prin care oamenii pot să se opună documentului, a reacţionat pe Facebook. Într-un mesaj, Andrei Năstase a scris că nu poate admite o asemenea batjocură şi că peste 100 de mii de oameni au semnat petiţia.

„Fac apel către organizaţiile societăţii civile, către Forumul Civic, către liderii partidelor de opoziţie: Vă îndemn să ne convocăm într-o reuniune lărgită pentru a elabora strategia unor acţiuni consolidate pentru a nu admite noul jaf de proporţii pus la cale de acest regim împotriva propriilor cetăţeni. Totodată, mă adresez deputaţilor, să se opună prin toate mijloacele legale, inclusiv printr-o moţiune de cenzură împotriva acestui Guvern ilegitim”, a scris Năstase.

Menţionăm că, potrivit procedurii, Parlamentul are la dispoziţie 72 de ore pentru a declanşa moţiune de cenzură împotriva Guvernului pentru asumarea răspunderii. În caz contrar, proiectele vor fi declarate adoptate de legislativ, iar preşedintele Parlamentului va fi obligat să le transmită şefului statului pentru promulgare.