Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat s-a adresat în instanţă, după ce Comisia Naţională de Integritate a constatat că primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, care este şi membru PD, încalcă legea, administrând în paralel o întreprindere. Alesul local nu s-a prezentat la şedinţa de judecată, motivând că se află în concediu medical. Deşi instanţa a decis că examinează cazul în lipsa acestuia, dubios este faptul că reprezentantul Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat a insistat ca dosarul să fie amânat. Acest lucru i-a nemulţumit pe mai mulţi locuitori din Sipoteni, care l-au luat la rost pe funcţionar.

Oamenii au început să-l acuze pe şeful adjunct de la Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, Nicoae Ivas, de faptul că are legătură de rudenie cu primarul comunei Sipoteni şi a venit la şedinţa de judecată să-i ia apărarea.

Locuitorii din Sipoteni spun că s-au aşteptat la o asemenea decizie din partea instanţei de judecată.

Contactat telefonic, Vasile Raţă a declarat că nu este de acord cu decizia instanţei însă, deocamdată nu ştie dacă o va ataca la Curtea de Apel Chişinău.

Vasile Raţă a ajuns în vizorul presei după ce a făcut achiziţii publice pentru lucrările executate în sat, de la companiile unor foşti şi actuali consilieri raionali, dar şi de la rudele sale. Astfel, potrivit Ziarului Naţional, în 2014 în satul Sipoteni au fost reparate cinci străzi, iar toate concursurile au fost câştigate de SA „Drum-3”, firmă care îi aparţine fiicei preşedintelui raionului Călăraşi, Ilie Rău, coleg de partid cu Vasile Raţă. Un raport al Curţii de Conturi a scos la iveală că lucrările de reparaţie au fost efectuate fără examinarea stării tehnice a infrastructurii rutiere, dar şi fără documentaţia de proiect, iar concursurile de achiziţii au avut loc fără publicarea anunţurilor. În 2015 primarul a angajat firma „Provladina Construct” pentru lucrări de termoizolare a clădirii grădiniţei din localitate. Compania este administrată de nepotul unui consilier local din Partidul Democrat.

Deşi iniţial s-a angajat să execute lucrările contra sumei de 399 de mii de lei, peste doar trei luni, compania s-a răzgândit şi a mai cerut 118 mii de lei pentru a-şi duce la bun sfârşit lucrările. Primăria a acceptat solicitarea, majorând valoarea contractului cu încă 29%, deşi Legea privind achiziţiile publice interzice semnarea acordurilor adiţionale de majorare a valorii lucrărilor nu mai mult de 20% din valoarea iniţială a acestora.