Potrivit expertului, frontul antioligarhic trebuie să-şi constituie o echipă electorală.

„Este târziu, dar nu este prea târziu, fiindcă mai poate fi constituită o echipă de campanie electorală comună a Partidului Platforma DA, Partidului PAS şi nucleului sănătos din PLDM. Încă se mai poate constitui un fond financiar comun între aceste trei partide şi încă se mai poate constitui un grup de experţi care să ofere, în numele acestor partide, soluţii concrete la probleme concrete, nu numai retorică negativă, dar şi retorică pozitivă care să-i convingă pe cetăţeni. Eu am mai făcut aceste recomandări. Încă nu este prea târziu”, a declarat Vladimir Socor.

Totodată, analistul politic consideră că unificarea forţelor antioligarhice este foarte importantă, iar desemnarea candidatului comun este o necesitate: „O asemenea sinergie, o asemenea unificare a forţelor poate fi mai importantă decât desemnarea unui candidat comun. Totuşi, desemnarea unui candidat comun este absolut necesară, peste o săptămână-două s-ar putea să fie prea târziu pentru aşa ceva. Iar acel partid sau lider politic care refuză să participe la desemnarea unui candidat comun pe criterii comune, va purta răspunderea istorică a scindării frontului antioligarhic”.

„Domnul Andrei Năstase, am văzut interviurile sale recente, a acceptat recomandările pe care le-am menţionat. Domnul Năstase le-a acceptat public. Doamna Maia Sandu a respins o asemenea unificare. Doamna Sandu a invocat două motive. Încrederea se obţine în timp, spune Maia Sandu, dar noi nu avem timp, alegerile bat la uşă. Încrederea se obţine în timp înseamnă, în practică, refuzul unificării, De asemenea, Maia Sandu a obiectat că domnul Andrei Năstase ar avea o atitudine negativă faţă de femei – este o concluzie complet iraţională, întemeiată pe nimic. Unificarea forţelor ar fi, de fapt, în interesul Partidului PAS, deoarece Platforma DA, chiar dacă este săracă în resurse, are totuşi resurse mai mari decât Partidul PAS, care are o reţea de activişti în teritoriu, cu un ecou mai mare. PAS este un fel de organizaţie neguvernamentală, un fel de ONG, format pe personalitatea individuală a doamnei Maia Sandu”, a adăugat analistul Fundaţiei Jamestown.

„Holdingul canalelor de televiziune ale lui Plahotniuc continuă să-l atace în mod unilateral pe Andrei Năstase şi Platforma DA în timp ce acelaşi holding pare să o cruţe pe doamna Maia Sandu. Eu nu pot crede că doamna Maia Sandu contează pe aceste atacuri pentru a-l devansa pe Andrei Năstase şi Partidul DA în sondaje. Pasul făcut de PLDM, sprijinind un candidat, nu pe cei doi, este prematur. PLDM este partidul mai mic şi are şanse mai puţine, nu are un candidat în cursă. De aceea, cred că PLDM ar fi trebui să joace un rol de mediator şi consolidator înainte de a adopta o poziţie unilaterală”, a punctat comentatorul politic.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.