Decizia a fost luată de Biroul Permanent al legislativului, astfel ca unii dintre candidaţii electorali care sunt deputaţi să nu utilizeze tribuna Parlamentului pentru a-şi face campanie electorală.

Acest argument a nemulţumit opoziţia, care afirmă că deputaţii sunt obligaţi să vină cu dări de seamă în faţa cetăţenilor la începutul şi sfârşitul sesiunilor parlamentare.

„În ultimul timp se cam ştirbeşte din esenţa parlamentarismului în Republica Moldova. Cetăţenii se aşteaptă la o dare de seamă la începutul şi sfârşitul sesiunilor. La sfârşitul sesiunii trecute am fost privaţi de acest drept, acum se întâmplă acelaşi lucru. Argumentele că suntem în perioada electorală nu ţin. Aceste procese nu trebuie să pericliteze activitatea parlamentului”, a declarat liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

Prima şedinţă din această sesiune a început tradiţional cu intonarea imnului de stat. Ulterior, deputaţii au purces la prezentarea propunerilor cu privire la ordinea de zi.

Perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale a început pe 31 august, iar campania electorală va demara pe 1 octombrie.