Fracţiunea PLDM a propus astăzi includerea pe ordinea de zi a unui proiect de lege menit să corecteze această omitere, astfel ca sancţiunile să se refere şi la alegerile prezidenţiale. Iniţiativa a fost însă respinsă de majoritatea parlamentară. Motivul: nu are raportul comisiei de profil.

Autorii proiectului de lege susţin că acesta trebuie examinat în regim de urgenţă, astfel ca până la începutul campaniei electorale actul normativ să iasă în vigoare.

„Nu se cunoaşte câte şedinţe vor fi până atunci. Astfel, s-ar putea face trimitere că nu există sancţiuni pentru alegerile prezidenţiale, ci doar pentru cele locale şi parlamentare”, a declarat vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici.

„Nu este primul caz când se propun proiecte fără raportul comisiei. Era şi obligaţiunea comisiei să se întrunească şi să se pronunţe. Vreau să-l îndemn pe preşedintele Parlamentului: să fiţi echidistant şi aşa cum aţi făcut şi în alte cazuri, să obligaţi comisia să se întrunească pentru a adopta raportul. În caz contrar, vom considera că atitudinea este selectivă”, a menţionat şi liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

Propunerea nu a întrunit însă număr necesar de voturi pentru a putea fi examinată de plenul Parlamentului.

Proiectul prevede pedepse mai dure pentru acţiunile de corupere a alegătorilor. Astfel, amenzile pentru persoanele fizice ar putea fi în mărime de la 300 până la 1000 de unităţi convenţionale (de la 6.000 până la 20.000 de lei) sau închisoare de la trei până la cinci ani. În prezent, Codul Penal stipulează amendă de la 200 până la 300 u.c. (2.000 - 4.000 de lei) sau 1-3 ani de închisoare.

Iniţiativa legislativă presupune şi completarea Codului Electoral cu o prevedere care ar permite anularea înregistrării concurentului electoral, în cazul în care acesta va oferi alegătorilor bani sau bunuri materiale, inclusiv din ajutoare umanitare.