Şi par­te­ne­rii lui Ghimpu din cadrul fir­mei au trăit pe picior mare în ulti­mii ani. De când Ghimpu se află la guver­nare, fir­mele aces­tora au obţi­nut con­tracte de sute de mili­oane de lei cu între­prin­deri sub­or­do­nate Par­ti­du­lui Libe­ral. Acum doi ani, „Euro­sim”, dar şi alte firme afi­li­ate fami­li­i­lor Ghimpu şi Chir­toacă, au fost ţinta unor acţiuni de amploare ale pro­cu­ro­ri­lor, doar că dosa­rul penal nu a avut o fina­li­tate, fiind muşa­ma­li­zat cu aju­to­rul instanţe­lor de jude­cată, scrie Ziarul de Gardă.

Mihai Ghimpu, can­di­da­tul Par­ti­du­lui Libe­ral (PL) la fun­cţia de şef al sta­tu­lui, a ajuns în Par­la­ment în urma ale­ge­ri­lor par­la­men­tare din apri­lie 2009. Atunci, acesta declara că deţine un apar­ta­ment de 63 m.p. pe str. M. Kogăl­ni­ceanu din Chi­şi­nău, un Mer­ce­des C – 180, fabri­cat în 2005, dar şi 1/3 din capi­ta­lul social al fir­mei „Euro­sim” SRL, de la care a avut un venit de jumă­tate de milion de lei în acel an. În 2010, Ghimpu indică ace­laşi venit de la „Euro­sim”, de jumă­tate de milion. După o pauză de un an, în care susţine că firma nu i-a adus niciun leu, în decla­ra­ţia pen­tru anul 2012, can­di­da­tul cu numă­rul doi în bule­ti­nul de vot declară, pe lângă sala­riul său şi al soţiei, divi­dende în sumă de 315 mii de lei. 2013 a fost de departe cel mai pros­per pen­tru firma „Euro­sim”, Ghimpu decla­rând că i-au intrat în con­turi nu mai puţin de 967,4 mii de lei în cali­tate de pro­fit. În 2014, firma i-a adus bene­fi­cii de 439 mii de lei, iar anul tre­cut, în 2015, de 741,2 mii.

Firma „Eurosim” şi-a recuperat benzinăria

La „Euro­sim”, firmă fon­dată încă în anul 2000, Mihai Ghimpu (34%) îi are în cali­tate de par­te­neri pe Vea­ce­slav Ceban (33%) şi Iurie Aramă (33%). Com­pa­nia a avut, în 2012, un venit din vân­zări în sumă de 8,94 mili­oane de lei din prin­ci­pa­lul gen de acti­vi­tate decla­rat, come­rţul cu amă­nu­n­tul al car­bu­ranţi­lor. Firma deţine, la intra­rea în Chi­şi­nău, o ben­zi­nă­rie, pe bd. Dacia 54/1, acolo unde se află şi adresa sa juri­dică. Până recent, sta­ţia PECO era dată în arendă la Petrom Mol­dova. În urmă cu câteva luni, însă, aceasta a reve­nit în pro­pri­e­ta­tea „Euro­sim”, fapt ce poate fi con­fir­mat şi prin schim­ba­rea denu­mi­rii ben­zi­nă­riei. Astăzi, pe fron­tis­pi­ciul sta­ţiei PECO vedem sigla „Euro­sim” care, întâm­plă­tor sau nu, sea­mănă cu cea a UE, având 12 ste­luţe, dar şi cu cea a Par­ti­du­lui Libe­ral.

Tere­nul pe care a fost con­stru­ită ben­zi­nă­ria „Euro­sim” este pro­pri­e­ta­tea mun. Chi­şi­nău, fiind dat în arendă agen­tu­lui eco­no­mic în 2002. În 2011, con­trac­tul a fost pre­lun­git până în 2021. În 2011, pen­tru o scurtă peri­oadă, ben­zi­nă­ria a fost pusă în gaj la Mobi­a­s­bancă pen­tru 1 milion USD. Tot­o­dată, a fost gajat şi drep­tul de arendă pen­tru alţi 800 de mii USD.

Teren arendat cu 2 mii de lei pe lună

În sep­tem­brie 2015, ZdG scria des­pre modul în care firma „Euro­sim” a obţi­nut drep­tul de arendă şi asu­pra unui teren de 1300 m.p., aflat lângă cel pe care este ampla­sată ben­zi­nă­ria. Ast­fel, în decem­brie 2010, în cadrul şedinţei Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­şi­nău (CMC), când s-a pus în dis­cu­ţie pre­lun­gi­rea aren­dei tere­nu­lui din bd. Dacia pen­tru firma „Euro­sim”, pe care avea deja con­stru­ită ben­zi­nă­ria, printr-un punct sepa­rat, s-a accep­tat şi ceda­rea, tot în baza unui con­tract de arendă, către ace­laşi SRL, a tere­nu­lui adia­cent. Expe­rţi în dome­niu afir­mau atunci că o ase­me­nea tranza­cţie tre­buia făcută prin inter­me­diul unei lici­ta­ţii, or, tere­nul dat în arendă fir­mei lui Ghimpu nu avea pe el niciun fel de con­stru­cţii, pen­tru a putea fi acor­dat prin acest sce­na­riu. Pe site-ul Pri­mă­riei mun. Chi­şi­nău, o ase­me­nea deci­zie a CMC, din 2 decem­brie 2010, nu există. Soli­ci­taţi de ZdG, repre­zen­tanţii Dire­cţiei Rela­ţii Fun­ci­are ne-au spus însă că, după hotă­rârea CMC de acum aproape şase ani, Ofi­ciul Teri­to­rial Chi­şi­nău al Can­ce­la­riei de Stat s-a adre­sat în jude­cată, nefi­ind de acord cu pozi­ţia Con­si­li­u­lui, doar că jude­că­to­rii de la Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie, într-un final, au con­si­de­rat că CMC a luat o deci­zie legală. Ast­fel, şi din acest motiv, pe 18 febru­a­rie 2015, între auto­ri­tă­ţile locale şi firma „Euro­sim” a fost sem­nat un nou con­tract de arendă, vala­bil până în febru­a­rie 2025. În toată această peri­oadă, agen­tul eco­no­mic tre­buie să plă­tească 24,56 mii de lei anual, adică puţin peste 2 mii de lei pe lună pen­tru acel teren. Firma nu are drep­tul să pri­va­ti­zeze tere­nul.

Deşi fără drep­tul de a-l pri­va­tiza, aceasta a făcut uz de drep­tul de a-l da în arendă. Astăzi, pe tere­nul pri­mit de firma lui Ghimpu de la pri­mă­rie pen­tru doar 2 mii de lei pe lună, se află unul din ofi­ci­ile com­pa­niei „Inte­rAuto”, spe­cia­li­zată în vân­za­rea şi închi­ri­e­rea auto­mo­bi­le­lor. Soli­ci­taţi de ZdG pen­tru a ne spune preţul pe care-l plă­tesc pen­tru chi­rie, repre­zen­tanţii fir­mei au refu­zat cate­goric, pre­ci­zând că suma este con­fi­denţi­ală.

2009 — 2013: Lici­ta­ţii de mili­oane câş­ti­gate de „Par­star Petrol”

În ulti­mii cinci ani, de când PL s-a aflat prac­tic con­stant la guver­nare, iar Pri­mă­ria Chi­şi­nău a fost con­dusă de nepo­tul lui Ghimpu şi prim-vicepreşedintele par­ti­du­lui, Dorin Chir­toacă, par­te­ne­rii lui Ghimpu din cadrul „Euro­sim” au trăit pe picior mare. Pe rând, două firme fon­date de aceş­tia au obţi­nut con­tracte de sute de mili­oane de lei cu între­prin­deri afi­li­ate Par­ti­du­lui Libe­ral. Ast­fel, în 2013, presa scria des­pre felul în care firma „Par­star Petrol”, fon­dată pe atunci de Vea­ce­slav Ceban şi Iurie Aramă, (astăzi, doar Aramă a rămas în cali­tate de fon­da­tor, ală­turi de Ion Putină) obţi­nea con­tracte grase cu între­prin­deri sub­or­do­nate par­ti­du­lui pen­tru comer­ci­a­li­za­rea pro­du­se­lor petro­li­ere.

Prin­tre cli­enţii siguri ai fir­mei par­te­ne­ri­lor lui Ghimpu se număra Calea Ferată din Mol­dova (CFM), sub­or­do­nată Minis­te­ru­lui Trans­por­tu­ri­lor şi Infras­truc­tu­rii Dru­mu­ri­lor (MTID), care, con­form por­ta­lu­lui moldovacurata.md, doar în pri­mele trei luni ale anu­lui 2011 cum­păra de la „Par­star Petrol” moto­rină în valoare de 135 mili­oane de lei. La acest subiect, fos­tul Cen­tru pen­tru Com­ba­te­rea Cri­me­lor Eco­no­mice şi Coru­pţiei a ini­ţiat un con­trol, care însă nu a avut o fina­li­tate. În 2011, într-un raport de audit asu­pra ges­tio­nă­rii patri­mo­ni­u­lui public la ÎM „Par­cul urban de auto­buze” (PUA) pe anii 2009-2010, Cur­tea de Con­turi (CCRM) sub­li­nia că, în peri­oada audi­tată, PUA a achi­zi­ţio­nat tot de la „Par­star Petrol” „can­ti­tăţi mari şi cos­ti­si­toare de com­bus­ti­bil şi lubri­fi­anţi, fără ana­li­za­rea şi selec­ta­rea ofer­te­lor cores­pun­ză­toare, cu preţuri mai mari decât ale altor agenţi eco­no­mici”. În total, au fost achi­zi­ţio­nate 6,1 mii tone de moto­rină, cu 60,7 mili­oane de lei, „cu preţuri mai mari decât moto­rina livrată între­prin­de­rii de către SA „Tirex-Petrol”, ceea ce a gene­rat chel­tu­ieli supli­men­tare în sumă de 817,2 mii de lei”.

În aceste con­di­ţii, doar în 2012, firma par­te­ne­ri­lor lui Ghimpu a rapor­tat veni­turi din comer­ţul cu ridi­cata al moto­ri­nei în sumă de 326,5 mili­oane de lei (!), în timp ce avea un capi­tal social de doar 6 mili­oane de lei.

De pre­ci­zat că, în decla­ra­ţia cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tăţi pe anul 2014, Mihai Ghimpu a indi­cat, pro­ba­bil din nea­ten­ţie, la capi­to­lul „adresă juri­dică” a fir­mei „Euro­sim”, la care este fon­da­tor, bd. Dacia 90, acolo unde este ampla­sat, de fapt, un imo­bil care apa­rţine fir­mei „Parstar-Petrol”(!).

În 2013 însă, pe fun­da­lul aces­tor dis­cu­ţii, „Par­star Petrol” s-a retras prac­tic de pe piaţa lici­ta­ţi­i­lor de mili­oane, câş­ti­gând tot mai puţine con­tracte cu insti­tu­ţi­ile sta­tu­lui. A apă­rut însă o altă firmă, „Get Pre­mium”, care, aşa cum arată datele obţi­nute de ZdG, a luat locul celor de la „Par­star Petrol” în busi­ne­s­sul de suc­ces.

2013 — 2016: Licitaţii de milioane câştigate de firma „Get Premium”

Datele de la Camera Înre­gis­tră­rii de Stat arată că „Get Pre­mium” a fost înre­gis­trată în febru­a­rie 2013. Astăzi, aceasta are doi fon­da­tori, pe Vea­ce­slav Ceban, cu 99,9% din capi­ta­lul social, tot el, fos­tul admi­nis­tra­tor al „Par­star Petrol”, şi pe Vio­rel Popescu, care deţine doar 0,09%. Ceban, par­te­ne­rul lui Mihai Ghimpu de la firma „Euro­sim”, este şi admi­nis­tra­to­rul com­pa­niei cu un capi­tal social de 8,1 mili­oane de lei. „Impor­tul şi (sau) comer­ci­a­li­za­rea cu ridi­cata şi (sau) cu amă­nu­n­tul a ben­zi­nei, moto­ri­nei şi (sau) a gazu­lui liche­fiat la sta­ţi­ile de ali­men­tare” con­sti­tuie unul din prin­ci­pa­lele genuri de acti­vi­tate decla­rate de către firma care are adresa juri­dică pe str. Bucu­reşti 87, apar­ta­men­tul nr. 3. În această clă­dire, acum patru ani, era sediul PL, iar ulte­rior, cel al Orga­ni­za­ţiei Tine­re­tu­lui Libe­ral. Astăzi, acest apar­ta­ment, adresa juri­dică a com­pa­niei „Get Pre­mium”, apa­rţine fir­mei „Euro­sim” SRL, des­pre care menţio­nam mai sus că este fon­dată de lide­rul PL, Mihai Ghimpu.

ZdG a soli­ci­tat, în scris, de la mai multe între­prin­deri muni­ci­pale, dar şi de la CFM, des­pre care ante­rior se anu­nţa că a cum­pă­rat pro­duse petro­li­ere de la firma par­te­ne­ri­lor lui Ghimpu, infor­ma­ţii des­pre fur­ni­zo­rii de car­bu­ranţi din ulti­mii 3,5 ani, înce­pând cu 2013. În luna iulie a aces­tui an scriam că între­prin­de­rile muni­ci­pale „Edi­li­tate”, „Exdrupo”, „Regia Auto­sa­lu­bri­tate”, „Par­cul Urban de Auto­buze” sau chiar CFM, con­dusă de con­si­li­e­rul muni­ci­pal din par­tea PL, Iurie Topală, au pro­cu­rat pro­duse petro­li­ere în valoare de aproape 100 mili­oane de lei de la firma „Get Pre­mium”. Aceasta are ofi­ciul în Chi­şi­nău, pe str. Şci­u­sev 94, într-un birou de la eta­jul 1 al clă­di­rii, iar sin­gura sa ben­zi­nă­rie se află pe tra­seul Chişinău-Soroca. Am încer­cat de mai multe ori în ulti­mele luni să dis­cu­tăm cu Vea­ce­slav Ceban, însă fără suc­ces. În dimi­neaţa zilei de marţi ni s-a comu­ni­cat că acesta nu este în birou, cerându-ni-se să reve­nim mai târ­ziu, iar ulte­rior, ni s-a spus că acesta ar fi ple­cat din ţară.

„Eurosim” şi tranzacţiile dubioase

Acum doi ani, într-o zi de vineri, 31 octom­brie 2014, un grup de poli­ţi­şti şi pro­cu­rori efec­tuau per­che­zi­ţii la domi­ci­liul părinţi­lor pri­ma­ru­lui de Chi­şi­nău, Dorin Chir­toacă, res­pec­tiv, la sora şi cum­na­tul lui Mihai Ghimpu. Oame­nii legii au des­cins, de fapt, într-un apar­ta­ment din str. Calea Ieşi­lor, unde se află sediul fir­mei „Anda” SRL, fon­dată de Ion şi Lucian Chir­toacă, cum­na­tul şi, res­pec­tiv, nepo­tul lui Ghimpu. Atunci, Ghimpu, dar şi nepo­tul său, Chir­toacă, acu­zau că, în spa­tele ace­lor acţiuni, ar sta PLDM şi PD, care ar fi încer­cat ast­fel să-i com­pro­mită îna­in­tea ale­ge­ri­lor par­la­men­tare ce urmau să aibă loc pe 30 noiem­brie. Chir­toacă a spus pre­sei că poli­ţi­ş­tii au venit la per­che­zi­ţii la 7 dimi­neaţa şi că ar fi vrut să forţeze uşa ca să intre. Edi­lul menţiona că moti­vul per­che­zi­ţi­i­lor ar fi fap­tul că firma fra­te­lui său, cu adresa juri­dică în acel apar­ta­ment, ar fi efec­tuat tranza­cţii cu altă firmă, care ar avea legă­turi cu o com­pa­nie bănu­ită de eva­ziune fis­cală, dar şi că oame­nii legii nu ar fi găsit nimic. „Din păcate, nu cre­ş­tem Mol­dova, ci ne batem joc, şi nu îna­inte spre un vii­tor euro­pean, ci îna­poi, la URSS”, declara Chir­toacă, referindu-se la mesa­jele elec­to­rale ale PD şi PLDM.

În ianu­a­rie 2016, ZdG publica docu­mente din dosa­rul penal care demon­strau legă­turi nebă­nu­ite între mai multe firme, Pri­mă­ria mun. Chi­şi­nău şi fami­li­ile Ghimpu şi Chir­toacă. Dosa­rul a fost ini­ţiat pe 3 apri­lie 2014 de către Dire­cţia Poli­ţie a mun. Chi­şi­nău pe fap­tul comi­te­rii eva­ziu­nii fis­cale a fac­to­ri­lor de deci­zie ai SRL „Aldora Art”, o agenţie de publi­ci­tate des­pre care mai mulţi foşti con­si­li­eri locali decla­rau că ar fi con­tro­lată de Lucian Chir­toacă, mezi­nul fami­liei Chir­toacă. În cadrul veri­fi­că­ri­lor, pro­cu­ro­rii au con­sta­tat că „Aldora Art” SRL ar fi impli­cată într-o schemă dubi­oasă, înre­gis­trând tranza­cţii sus­pecte, unele fic­tive, cu mai multe firme. Una din­tre aceste firme era „Euro­sim” SRL, care, afirmă pro­cu­ro­rii, „în 2009-2012, a efec­tuat livrări de mate­ri­ale şi ser­vi­cii de publi­ci­tate în sumă de 392 mii de lei şi, con­co­mi­tent, a înche­iat tranza­cţii cu între­prin­deri delinc­vente („fan­tomă”) în pro­porţii deo­se­bit de mari, în valoare de peste 271 mii de lei”.

Familiile partenerilor lui Ghimpu, implicate în dosar

Pro­cu­ro­rii au exa­mi­nat rula­jul ban­car de pe con­tu­rile „Aldora Art” SRL şi susţin că au des­co­pe­rit „tranza­cţii dubi­oase, pre­zen­tate drept împru­mu­turi, între această firmă şi între­prin­de­rile SRL „Edera Trio”, SRL „Anda”, SRL „Gran­com­pol”, „SRL Uni­cafe”, SRL „Pro For­tes”, SRL „Tren­d­se­ter”, SRL „Unis­tos Lux”, SRL „Sami­ra­la­gro” şi SRL „Maxi­mize”. Aşa cum avea să demon­streze ancheta ZdG, majo­ri­ta­tea aces­tor firme care figu­rau în dosa­rul penal aveau legă­turi cu acti­vi­şti PL, cu fami­li­ile Chir­toacă, Ghimpu sau par­te­ne­rii aces­tuia din cadrul „Euro­sim”.

De exem­plu, „Aldora Art”, cea pen­tru care a fost por­nită urmă­ri­rea penală, firmă fon­dată de o oare­care Liud­mila Răzme­riţă, care activa pe atunci la Maga­zi­nul Uni­ver­sal Cen­tral din Chi­şi­nău, avea adresa juri­dică în apar­ta­men­tul Doi­nei Ceban, fiica lui Vea­ce­slav Ceban, par­te­ne­rul lui Ghimpu din cadrul „Euro­sim”. Tot­o­dată, „Pro For­tes”, care, la fel ca şi „Aldora Art”, are inte­rese în piaţa de publi­ci­tate stra­dală din mun. Chi­şi­nău, este fon­dată de Cla­u­dia Aramă, soţia lui Iurie Aramă, şi Lud­mila Ceban, soţia lui Vea­ce­slav Ceban, ambii, par­te­ne­rii lui Ghimpu de la „Euro­sim”. Admi­nis­tra­to­rul fir­mei este Mihail Buru­iană, un tânăr acti­vist al PL, care apare într-o ima­gine de la un eve­ni­ment al par­ti­du­lui lângă Ghimpu şi Chir­toacă. Buru­iană a fost ante­rior şi fon­da­tor la fir­mele „Edera Trio” şi „Uni­cafe”, care ges­tio­nează tone­tele „Coffee Time”, ce au împân­zit deja ora­şul. ZdG a scris ante­rior că „Edera Trio” avea, la înce­pu­tul aces­tui an, adresa juri­dică în apar­ta­men­tul soa­crei fra­te­lui pri­ma­ru­lui de Chi­şi­nău, Emi­lia Crudu.

Probele din dosarul penal, „anulate” de instanţa de judecată

Dosa­rul penal, care are legă­turi evi­dente cu fami­li­ile Ghimpu/Chirtoacă, nu a avut însă o fina­li­tate. Mai întâi, prin deci­zia Curţii de Apel (CA) Chi­şi­nău din 4 decem­brie 2014, venită la două luni de la des­chi­de­rea dosa­ru­lui penal, au fost casate înche­ie­rile Jude­că­to­riei sect. Cen­tru din 23 octom­brie 2014 şi res­pinse demer­su­rile pri­vind auto­ri­za­rea efec­tuă­rii per­che­zi­ţi­i­lor la com­pa­ni­ile vizate în dosa­rul penal ca fiind neîn­te­me­iate. Atunci s-a sta­bi­lit că dosa­rul penal a fost exa­mi­nat „super­fi­cial”, cu încăl­ca­rea pre­ve­de­ri­lor Curţii Euro­pene a Drep­tu­ri­lor Omu­lui, cu adop­ta­rea unei înche­ieri for­male, nemo­ti­vate, care ar fi conţi­nut doar fraze gene­rale. Ast­fel, toate acţiu­nile orga­nu­lui de urmă­rire penală au fost decla­rate ile­gale şi abu­zive, fiind obli­gate orga­nele de drept să res­ti­tuie toate bunu­rile ridi­cate.

Ulte­rior, în sep­tem­brie 2015, jude­că­to­rii Curţii de Apel (CA) Chi­şi­nău, Iurie Ior­dan, Ghen­a­die Lîsîi şi Sil­via Vra­bii, au admis şi demer­sul avo­ca­tu­lui Rodion Tocan în inte­re­sul mai mul­tor firme care figu­rau în acel dosar pri­vind anu­la­rea ordo­nanţei pro­cu­ro­ru­lui Cor­ne­liu Pleşca din luna febru­a­rie 2015, prin care acesta refuza exclu­de­rea pro­be­lor acu­mu­late în dosar. Întâm­plă­tor sau nu, dar, peste câteva luni, Cor­ne­liu Pleşca, pro­cu­ro­rul care s-a ocu­pat de acest dosar, a ple­cat din orga­nele pro­cu­ra­tu­rii, iar recent, pro­cu­ro­rii au anu­nţat că numele aces­tuia figu­rează într-un dosar penal, tri­mis recent în jude­cată.

În ianu­a­rie 2016, dosa­rul penal care era ges­tio­nat de către Pro­cu­ra­tura mun. Chi­şi­nău, cu probe anu­late de jude­că­tori, a fost tri­mis către Pro­cu­ra­tura sect. Cen­tru. La scurt timp, după ce ZdG scria des­pre el, dosa­rul a reve­nit la Pro­cu­ra­tura muni­ci­pală, fiind dis­tri­buit pro­cu­ro­ru­lui Nico­lae Zane­vici, care refuză să ne spună la ce etapă se află urmă­ri­rea penală, în con­di­ţi­ile în care pro­bele acu­mu­late ini­ţial au fost anu­late de jude­că­tori, iar surse apro­pi­ate anche­tei susţin că dosa­rul urmează a fi cla­sat.

Apartamentele lui Ghimpu

Mihai Ghimpu deţine două apar­ta­mente. Unul de 63 m.p. pe str. Kogăl­ni­ceanu, în pose­sia căruia a intrat încă în anii ‘90, dar şi unul pe str. S. Lazo, de 160 m.p., pro­cu­rat recent, în 2014, în urma unui con­tract de inves­ti­ţii. Locu­inţa are trei camere şi se află la eta­jul 6, având o valoare cadas­trală de 1,42 mili­oane de lei. Tot în ace­laşi bloc şi la ace­laşi etaj, cu o supra­faţă simi­lară şi tot în 2014, şi-au cum­pă­rat apar­ta­ment şi Ion şi Valen­tina Chir­toacă, sora şi cum­na­tul lide­ru­lui PL, tot ei, părinţii pri­ma­ru­lui de Chi­şi­nău, Dorin Chir­toacă.

Con­form rapoar­te­lor finan­ci­are depuse de PL la Comi­sia Elec­to­rală Cen­trală, Mihai Ghimpu este unul din dona­to­rii prin­ci­pali ai par­ti­du­lui. În 2015 el a donat for­ma­ţiu­nii pe care o con­duce 810 mii de lei, iar în 2016, până la înce­pe­rea cam­pa­niei elec­to­rale, alţi 201 mii de lei.

Noroc TV pentru Ghimpu?

La înce­pu­tul lunii sep­tem­brie 2016, Par­ti­dul Comu­ni­ş­ti­lor din R. Mol­dova a emis un comu­ni­cat de presă în care se menţiona că Mihai Ghimpu ar fi deve­nit pro­pri­e­ta­rul pos­tu­lui de tele­vi­ziune Noroc TV şi al pos­tu­lui Radio Noroc. Tranza­cţia ar fi cos­tat un milion de euro. „Fra­cţiu­nea par­la­men­tară a PCRM soli­cită Comi­siei Elec­to­rale Cen­trale şi Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale să veri­fice lega­li­ta­tea aces­tei tranza­cţii”, se pre­ciza în comu­ni­ca­tul PCRM.

Ofi­cial, la Camera Înre­gis­tră­rii de Stat, nu sunt încă schim­bări în acţio­na­ri­a­tul fir­mei „Noroc Media” SRL, cea care ges­tio­nează pos­tul TV. SRL-ul are un capi­tal social de 300 mii de lei şi trei fon­da­tori: Artur Bân­zaru (5%), Nichi­for Bân­zaru (45%), care este şi admi­nis­tra­tor şi Marius Beli­bov, (45%). În 2012, din publi­ci­ta­tea, firma a rapor­tat un venit de 4,98 mili­oane de lei. Dar, comu­ni­ca­tul PCRM-ului a coincis cu schim­bări în grila de emi­sie şi cea de per­so­nal al pos­tu­lui TV, fiind anga­jaţi mai mulţi oameni noi şi lan­sate un şir de emi­siuni noi, încercându-se trans­for­ma­rea tele­vi­ziu­nii, din una cu con­ţi­nut muzi­cal, în una gene­ra­listă.

Con­tac­tat de ZdG, Artur Bîn­zaru, direc­to­rul şi unul din fon­da­to­rii tele­vi­ziu­nii Noroc TV, a negat infor­ma­ţi­ile din comu­ni­ca­tul PCRM, dar, tot­o­dată, nu a exclus că în peri­oada urmă­toare ar putea avea loc anu­mite schim­bări la pos­tul de tele­vi­ziune pe care îl con­duce. „Dis­cu­ţii au fost foarte multe, cu mai multe par­tide, dar deo­cam­dată nu este ceva… Şi nu doar par­tide au avut inte­res pen­tru a cum­păra, a dezvolta afa­ce­rea”, susţine Bîn­zaru. Între­bat des­pre trans­for­mă­rile care au loc în pre­zent la Noroc TV, unde a fost anga­jată o nouă echipă de jur­na­li­şti şi se insta­lează teh­nică nouă, Artur Bîn­zaru afirmă că „deo­cam­dată este doar, să-i spu­nem aşa, un con­tract de scurtă durată. Este doar o inves­ti­ţie şi o ches­tie tem­po­rară. Pe vii­tor, nici nu ştii, poate se schimbă lucru­rile. Deo­cam­dată e o inves­ti­ţie făcută doar de noi. O să ne trans­for­măm înce­ti­şor într-un post gene­ra­list. Noi mereu am încer­cat să-l facem un post gene­ra­list, dar nu prea am avut putere. Acum, cu paşi mici dar siguri, o să ne trans­for­măm într-un post muzi­cal gene­ra­list de diver­tis­ment şi ştiri”.

Repre­zen­tanţii Con­si­li­u­lui Coor­do­na­tor al Audi­o­vi­zu­a­lu­lui ne-au comu­ni­cat că, deo­cam­dată, la adresa lor nu a venit nicio soli­ci­tare sau infor­ma­ţie de la Noroc TV, aşa cum tre­buie să se întâm­plă atunci când la un post de tele­vi­ziune inter­vin schim­bări la nive­lul pro­pri­e­ta­ri­lor sau al gri­lei de pro­grame.

Mihai Ghimpu nu ne-a răs­puns la tele­fo­nul mobil pen­tru a dis­cuta des­pre afa­ce­rile ges­tio­nate de firma „Euro­sim”, al cărei cofon­da­tor este. Am încer­cat să luăm legă­tura cu el prin inter­me­diul par­ti­du­lui, însă ni s-a spus că Mihai Ghimpu nu este la sediul PL şi am fost redi­re­cţio­naţi către Ionel Puş­caş, repre­zen­tan­tul ser­vi­ci­u­lui de presă al for­ma­ţiu­nii. Acesta ne-a spus că „Mihai Ghimpu a expli­cat de un milion de ori că nu ges­tio­nează per­so­nal afa­ce­rea, el doar pri­meşte divi­dende”. Cât des­pre infor­ma­ţi­ile con­form cărora Noroc TV ar fi intrat în pose­sia libe­ra­li­lor, Puş­caş spune că este vorba des­pre o „into­xi­care de presă”. „De ce să-l între­baţi pe Mihai Ghimpu, dar nu pe pro­pri­e­ta­rii tele­vi­ziu­nii? E o încer­care de mani­pu­lare a opi­niei. O să puteţi pune între­ba­rea res­pec­tivă când o să vedeţi că se înre­gis­trează docu­men­tele că într-adevăr este aşa ceva. La acest moment este o into­xi­care dată în presă, inclu­siv pro­pri­e­ta­rii tele­vi­ziu­nii au res­pins… Nu a cum­pă­rat nimeni nicio tele­vi­ziune”, ne-a decla­rat Puş­caş.
 
Ziarul de Gardă