Preşedintele PPDA a explicat consecinţele corupţiei larg răspândite şi a presiunii exercitate de guvernanţii de la Chişinău, discutând şi despre nivelul scăzut al investiţiilor străine, lipsa locurilor de muncă şi fenomenul emigraţiei, care ia amploare.

Liderul mişcării protestatare a vorbit despre necesitatea unei alternative politice viabile şi democratice şi a lansat un apel părţilor interesate din SUA, îndemnându-le să-şi sporească atenţia şi sprijinul pentru statul capturat Republica Moldova.

„În 2016, Moldova poate fi considerată drept exemplu perfect de cleptocraţie şi acest lucru trebuie schimbat. Lansez un apel Congresului SUA şi comunităţii ONG-urilor să exercite presiuni pentru realizarea reformelor politice, sociale şi economice, pentru a sprijini presa liberă din Moldova. Numai atunci putem spera la responsabilitate, transparenţă şi democraţie adevărată, funcţională în ţara mea”, a declarat Andrei Năstase.

Preşedintele Platformei DA s-a întâlnit cu membri ai Congresului şi cu personalul de resort al comisiilor Congresului, inclusiv Comisia Senatorială pentru Relaţii Externe, Comisia Camerei Reprezentanţilor pentru Relaţii Externe şi Subcomisia pentru Alocaţii de Stat şi Externe.

La aceste întâlniri, Andrei Năstase a scos în evidenţă situaţii în care asistenţa SUA pentru Moldova – milioane de dolari alocate prin intermediul Departamentului de Stat, al Fondului Monetar Internaţional şi prin finanţări USAID – a fost folosită necorespunzător şi a fost ţinta abuzurilor.

În contextul alegerilor prezidenţiale de luna viitoare, participanţii la întâlniri au discutat şi problema procesului electoral liber, corect şi echitabil.

„Problemele din Moldova sunt reale - sărăcia, lipsa unui proces juridic şi un guvern care reprimă neîncetat societatea liberă. Corupţia sistemică, la cele mai înalte niveluri, ale actualului guvern din Moldova a atins culmi fără precedent în 2014, odată cu dispariţia unui miliard de dolari din rezervele ţării, printr-o schemă orchestrată de oligarhul Vladimir Plahotniuc” a declarat Andrei Năstase pentru presa americană.

„Trebuie să restabilim încrederea poporului în guvernul său. Este datoria unui preşedinte al poporului să numească un Procuror General independent care să poată asigura că măcar apropriatele alegeri parlamentare se vor putea desfăşura liber, democratic şi echitabil – astfel încât voinţa poporului să fie auzită şi Moldova să poată avea un viitor liber”, a declarat liderul PPDA.

Preşedintele PPDA s-a întâlnit şi cu institute de cercetări şi ONG-uri implicate în Europa de Est, în special, în Moldova, printre care şi American Jewish Committee (Comitetul Evreiesc American), Atlantic Council (Consiliul Atlantic), National Endowment for Democracy şi cu International Republican Institute (Institutul Internaţional Republican). La aceste întâlniri, participanţii au discutat despre modalităţi menite să întărească sprijinul acestora şi să stimuleze activitatea comunităţii ONG-urilor din Moldova. 

„Salut şi aştept cu nerăbdare să văd materializate eforturile organizaţiilor internaţionale menite să creeze un viitor mai bun pentru moldoveni”, a spus Andrei Năstase. 

Precizăm că în timpul vizitei sale în SUA, Andrei Năstase a primit asigurări că va beneficia de toată asistenţa necesară din partea unor economişti cu renume, unii dintre ei fiind gata să facă parte din corpul de consilieri ai preşedintelui R. Moldova. „Am demarat procesul de formare a echipei de consultanţi în domeniul justiţiei, luptei cu corupţia în organele de stat şi crima organizată. Printre aceştia se află şi foşti conducători ai serviciilor americane de specialitate, precum şi foşti procurori generali ai unor state americane”, a anunţat ieri Andrei Năstase. 

De asemenea, liderul Platformei DA a fost audiat în cadrul investigaţiei demarate pe marginea furtului secolului şi a spălărilor de miliarde de dolari. Andrei Năstase a suplimentat, în faţa agenţilor a două instituţii federale, declaraţiile făcute anterior, urmând ca un pachet de documente să fie pus la dispoziţia acestora în cel mai scurt timp.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.