VIDEO

Experţi: Reţinerea magistraţilor implicaţi în schema de spălare de bani din Rusia a fost orchestrată; Se creează iluzia luptei împotriva corupţiei înainte de alegeri

Experţi: Reţinerea magistraţilor implicaţi în schema de spălare de bani din Rusia a fost orchestrată; Se creează iluzia luptei împotriva corupţiei înainte de alegeri
Sursa: jurnal.md Foto: legalmarketing.ro 22.09.2016 19:28
Reţinerea magistraţilor implicaţi în scandaloasa schemă de spălare de bani din Federaţia Rusă a fost orchestrată la nivel înalt, pentru a crea iluzia luptei împotriva corupţiei şi a câştiga dividende politice în perioada electorală. Este opinia invitaţilor emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, care au menţionat că, şi în acest caz, asistăm, de fapt, la un nou episod de „justiţie televizată". 
 
Magistraţii şi executorii judecătoreşti, suspectaţi că ar fi legalizat spălarea a peste 18 miliarde de dolari din Federaţia Rusă, au fost puşi la cale de persoane influente de la guvernare, crede analistul politic Victor Ciobanu. „Această spălătorie a avut girul politic la cel mai înalt nivel, or, dacă ne uităm de cine este controlată BNM, CNA, Procuratura Generală, sistemul judecătoresc, ajungem în piramida asta construită de generic venind PD, dar care este doar o filială a corporaţiei Plahotniuc şi totul atunci începe să fie foarte logic şi prinde contur. Îmi pare absolut evident că este o linie de subiect introdusă în campania electorală, care pe de o parte umbreşte tema miliardului, pe de altă parte, este o linie suplimentară pentru candidatul guvernării, pentru că ne dăm bine seama că Marian Ilici, doar călare pe „integrarea europeană" nu ajunge prea departe”.

„În campania electorală există riscul să deviezi subiectul în direcţia în care au nevoie autorităţile. De asta mă tem cel mai tare: că în următoarele luni o să vedem doar justiţie televizată. Aproape zilnic vedem alergătură pe holurile judecătoriei, chipurile se face dreptate. În realitate nu se face nici justiţie, nici dreptate. Şi de aici apare suspiciunea că acei magistraţi n-au acţionat de capul lor. Cel mai probabil, a fost ceva orchestrat la nivel înalt”, a spus jurnalistul Ghenadie Brega.

Unii invitaţi consideră că reţinerea judecătorilor este întârziată. „Ridică foarte multe semne de întrebare. Cel mai interesant este că structurile de stat, care în aceşti ultimii patru ani, deşi ştiau că există astfel de scheme, ştiau că judecătorii sunt implicaţi în scheme de spălare de bani, şi e vorba de sume foarte mari, structurile de stat au tăcut, au muşamalizat dosarele. Îmi pare foarte dubios, că organele de stat din Moldova se interesează de furtul de bani din Rusia şi neglijează aproape total furturile de bani din Moldova”, a mai adăugat Brega.

Expertul politic Victor Ciobanu a afirmat că este absolut evident de ce a apărut peste atâţia ani. „Acum a fost dată comanda: Fas! mergem înainte, băieţi. Nu cred că în acest proces, cu aceşti judecători, vom auzi ceva surprinzător, vom auzi probabil ceea ce ne va spune Procuratura, care este translator şi ea ne va spune că toată spălătoria a organizat-o Platon, scenariu care este pregătit de sus şi este transmis acestor organe”, a conchis Ciobanu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP