„Cred că autorităţile de la Chişinău nu-şi doresc nici acum foarte mult semnarea unui acord cu FMI. Acest acord este un rău pentru actuala elită care administrează Republica Moldova. Este un rău pe care nu pot să-l soluţioneze, şi pentru a nu admite ca lucrurile să se agraveze, într-un fel sau altul, Guvernul de la Chişinău este obligat să poarte anumite negocieri cu FMI, dar aceste negocieri se desfăşoară într-o manieră extrem de anevoioasă. Autorităţile nu se grăbesc nicăieri”, a declarat Viorel Gârbu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În opinia expertului, guvernanţii au o atitudine neprietenoasă şi extrem de rezervată faţă de reprezentaţii FMI, astfel condiţiile înaintate de aceştia sunt ignorate, iar Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc, adoptă o atitudine foarte secretoasă în legătură cu o eventuală semnare a acordului.

„Am avut ultima misiune a FMI acum ceva timp, deja în această perioadă trebuia să atestăm un anumit dinamism atât din partea Parlamentului, cât şi din partea Guvernului. Trebuia să atestăm o activitate de consultare cu populaţia, aşa cum prevede cadrul normativ din Republica Moldova, cu privire la acele acţiuni pe care Guvernul intenţionează să le implementeze, a acelor soluţii pe care le propun autorităţile pentru depăşirea situaţiilor dificile, şi în vederea semnării acordului cu FMI, ori nimic dintre acestea nu a avut loc. Din contra, vedem mesajul domnului Candu, privind secretomania în ceea ce ţine de relaţiile şi semnarea acordului cu FMI. În aceste condiţii, cred că autorităţile au o atitudine extrem de rezervată, neprietenoasă în relaţiile cu FMI”, constată expertul economic”, consideră Viorel Gârbu.

Totuşi, în opinia expertului Institutului Economiei de Piaţă, chiar dacă va fi semnat un acord FMI, donatorii nu vor avea capacitatea să ofere mijloace financiare.

„Cea mai grea problemă, în opinia mea, rămâne a fi convertirea datoriilor create de BNM, datorii care trebuie să fie preluate de Guvern. În acest sens, luând în consideraţie că suntem la final de an, chiar dacă Moldova semnează un acord cu FMI, donatorii nu vor avea capacitatea să ne ofere mijloace financiare. Cei care au dorit să ne ajute, mă refer aici la Guvernul României, care ne-a oferit prima tranşă, au şi făcut acest lucru. În acest context cred că autorităţile nu câştigă foarte mult dacă semnează în anul curent acordul cu FMI. Dar aşa sau altfel, oricum va trebui să facă acest pas”, spune analistul.

În pofida aşa-ziselor eforturi ale autorităţilor, Gârbu nu crede că în octombrie vor avea loc negocieri, iar dacă condiţiile FMI nu vor fi puse în aplicare, la consiliu nici măcar nu va fi pusă în discuţie posibilitatea semnării unui acord financiar cu Guvernul de la Chişinău

„Cred că se va ajunge, negocieri în octombrie nu vor avea loc, fiindcă nici nu s-a pus întrebarea unor negocieri. Moldova trebuie să îndeplinească un set de condiţii, iar FMI urmăreşte modul în care evoluează lucrurile în Moldova. În cazul în care aceste precondiţii nu sunt îndeplinite, FMI nu va pune în discuţii la consiliu posibilitatea semnării unui acord financiar cu Guvernul de la Chişinău. Această decizie se amână. Putem să facem următorul pas doar în cazul în care precondiţiile vor fi îndeplinite, dacă autorităţile de la Chişinău eşuează, deciziile vor fi luate după aceea”, conchide expertul Institutului Economiei de Piaţă, Viorel Gârbu.