Liderul mişcării protestatare a făcut acest anunţ de la Washington, acolo unde se află într-o vizită de lucru de trei zile. Andrei Năstase afirmă că a suplimentat declaraţiile făcute anterior în ceea ce priveşte „jaful secolului” în faţa agenţilor a două instituţii federale, urmând ca un pachet de documente să fie pus la dispoziţia acestora în cel mai scurt.

„După trei zile pline la Washington, merg spre New York, de unde voi lua avionul spre Germania, a doua Patrie pentru mine şi Familia mea, la fel ca si pentru miile de moldoveni instalaţi în tara lui Bismarck. Plec de aici, la fel ca şi după prima mea vizită, cu sentimentul unei misiuni cetăţeneşti împlinite. Am avut întâlniri cu influenţi oameni politici americani, congresmani şi înalţi funcţionari de stat, dar şi din domeniul economic, pe care i-am informat cu privire la realităţile moldoveneşti, la riscurile unor finanţări necondiţionate, directe sau prin Fondul Monetar International, acordate regimului oligarhic cleptocratic de la Chişinău”, a declarat Andrei Năstase.

Preşedintele PPDA afirmă că a discutat cu un şir de reprezentanţi din cadrul Departamentului de Stat, Congresului şi Senatului american, dar şi al unor institute ale societăţii civile interesate de evoluţiile din R. Moldova şi regiune, „despre situaţia din justiţia şi presa moldovenească monopolizate de coordonator, încălcările flagrante ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor noştri, profanarea ideii de stat de drept şi democraţie”.

„Alegerile prezidenţiale şi riscurile majore de fraudare a acestora de către guvernare au constituit o temă aparte de discuţie, considerându-se în mod unanim că doar prin consolidarea societăţii si conjugarea eforturilor opoziţiei democratice acest fenomen poate fi contracarat, apelându-se şi la exemple din experienţa altor ţări. Am prezentat programul Platformei DA de relansare a economiei naţionale şi crearea unui climat investiţional prin cei 5 D, prezentaţi anterior şi oficialilor de la Berlin. Este vorba despre deoffshorizarea, detenebrizarea, demonopolizarea, debirocratizarea şi descentralizarea economiei naţionale, ceea ce ar conduce la consolidarea funcţionalităţii acesteia pe baza unei concurenţe loiale, cu reguli de joc clare şi egale pentru toţi, în care iniţiativa privată şi în special cea a tinerilor ar fi stimulată prin politici de stat elaborate”, a adăugat Andrei Năstase.

Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr a primit asigurări că va beneficia de toată asistenţa necesară din partea unor economişti cu renume, unii dintre ei fiind gata să facă parte din corpul de consilieri ai preşedintelui R. Moldova.

Andrei Năstase a accentuat că un capitol aparte al vizitei sale în SUA l-au constituit audierile îndelungate din cadrul investigaţiei demarate pe marginea furtului secolului şi a spălărilor de miliarde de dolari.

„În faţa agenţilor a două instituţii federale am suplimentat declaraţiile făcute anterior, urmând ca un pachet de documente să fie pus la dispoziţia acestora în cel mai scurt. În vederea realizării priorităţilor în calitate de preşedinte al ţării, în mod deosebit a recuperării de la cei vinovaţi a miliardelor furate şi neadmiterii împovărării cetăţenilor ţării în următorii 25 de ani, am demarat procesul de formare a echipei de consultanţi în domeniul justiţiei, luptei cu corupţia în organele de stat şi crima organizată. Printre aceştia, foşti conducători ai serviciilor americane de specialitate, precum şi foşti procurori generali ai unor state”, a menţionat liderul PPDA.

„Ţin să vă transmit, în încheiere, că sunt şi mai încrezător în ce priveşte finalitatea luptei noastre, a implementării tuturor dezideratelor populare - Republica Moldova va fi scoasă din ghearele mafiei, din captivitatea oligarhică”, a conchis liderul mişcării protestatare.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.