„Restabilirea încrederii în justiţie, deopotrivă cu eliminarea fraudelor din sistemul bancar, decuplarea intereselor obscure ale unor cercuri de afaceri de instituţiile statului, toate acestea sunt misiuni uriaşe de care un viitor preşedinte responsabil ar trebui să se ocupe”, a declarat fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA într-un interviu realizat de ANB, cu sprijinul IDIS „Viitorul” şi al Camerei de Comerţ Americane.

Igor Munteanu afirmă că unii dintre foştii preşedinţi ai RM s-au dovedit inerţi şi incapabili să reziste ispitelor sau fărădelegilor care s-au întâmplat cetăţenilor acestei ţări. 

„Mă refer, în acest sens, la furtul miliardului din băncile controlate de stat, la tranzacţiile bancare dubioase şi la alte afaceri despre care unii preşedinţi au ştiut, dar s-au temut să intervină ori poate, vom afla mai târziu, au fost ostatecii unor grupuri de presiune, incorporate acestor instituţii din jurul preşedintelui. (...) Un preşedinte nu are dreptul să se teamă. Atunci când factori decizionali din Executiv ori din Legislativ nu-şi îndeplinesc obligaţiile constituţionale, un preşedinte trebuie să intervină în formele legale prescrise de Constituţie pentru a face faţă oricărei situaţii imaginabile. El este cel care trebuie să creeze oportunităţi de mobilizare instituţională şi politică a naţiunii în folosul unor obiective strategice şi tot el este cel care va trebui să recâştige încrederea cetăţenilor în stat”, a menţionat Munteanu.

Fostul ambasador la Washington a adăugat că recentele cazuri de corupţie, cu implicarea instituţiilor de stat, au afectat grav credibilitatea externă a Republicii Moldova.

„Am avut recent cazuri grave privind politicieni care au urzit planuri de îmbogăţire rapidă, dar şi de instituţii care s-au lăsat folosite, astfel încât ceea ce exista mai bun ca reputaţie şi credibilitate externă a Republicii Moldova s-a evaporat într-o singură noapte, ca un vis de vară. De aici şi haosul, şi lipsa de speranţă, care efectiv împing anumite grupuri sociale să emigreze în căutarea unei vieţi mai bune, simţindu-se trădate de elitele acestui stat sau de marginalizarea vizibilă a unor alte grupuri, care se pun în slujba câtorva „case mafiotizate” din R. Moldova, gândind că nu poate exista şi un alt model de organizare a treburilor publice în acest stat şi că, până la urmă, „răpitorii întotdeauna vor fi în câştig”, continuă Igor Munteanu.

„Mi-aduc aminte, cu acest prilej, de eticheta pe care Hilary Clinton, actualul candidat democrat din SUA, o atribuia corupţiei chiar într-o vizită a sa în Europa de Est, numind-o „ucigaş în serie” şi susţinând că anume corupţia sistemică distruge ţesătura organică dintre stat şi cetăţenii săi, dintre politicieni şi votanţi, familii şi copii, generaţia de astăzi care ucide în faşă viitorul copiilor nenăscuţi, în acest moment, care ar fi putut avea o altă şansă, dacă doi şi mai mulţi oficiali ai statului nu s-ar fi lăcomit la ceva ce nu le aparţinea. Mă refer aici şi la băncile fraudate în 2014-2015, şi la Aeroportul Internaţional Chişinău concesionat în mod tâlhăresc, şi la alte sute de cazuri de privatizări trucate, despre care am auzit după mulţi ani de la fapta comiterii acestor crime”, a mai spus Munteanu.