„Poate înainte de CEC, candidaţii trebuie să treacă pe la doctor?!”, a fost reacţia fostului premier Ion Sturza în privinţa lui Ghimpu, care şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Şi asta după ce liderul PL nu doar că a justificat şi a susţinut acţiunile poliţiei, care a aplicat forţa fizică şi mijloacele speciale, ci chiar a dat de înţeles că oamenii legii au tot dreptul să şi tragă, aşa cum se face „în alte state mai democratice”.

„Cum poţi veni şi strica sărbătoarea statului şi a cetăţenilor? Gardul a fost pus din cauza protestatarilor. Au anunţat public că nu se tem şi că vor veni să facă haos. În 89 noi am oprit tancurile sovietice ale ocupanţilor, dar nu parada noastră militară. Ministerul de Interne a fost nevoit să monteze gardul, pentru că ar fi fost bătăi. În alte state mai democratice îi şi împuşcă. Poliţia are datoria de a proteja toţi cetăţenii. Noi nu suntem un stat bolşevic, în care fiecare face ceea ce vrea. Trebuie să lupţi, să vii la putere şi să schimbi lucrurile”, a declarat Ghimpu în cadrul unei emisiuni TV.

Precizăm că anterior Amnesty International Moldova a condamnat dur acţiunile poliţiştilor împotriva manifestanţilor paşnici, de Ziua Independenţei. Potrivit organizaţiei pentru drepturile omului, forţele de ordine au folosit abuziv şi neîntemeiat gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.