Se pare că la cele mai multe întrebări va avea de răspuns Iurie Leancă, liderul PPEM. Publicarea recentă a stenogramei şedinţei Guvernului în care s-a decis acordarea banilor pentru acoperirea găurii apărute în sistemul bancar doar toarnă gaz pe foc şi nu cade bine deloc fostului premier, mai ales că acum pe agenda Parlamentului este şi un proiect de lege care prevede punerea rambursării acestei datorii pe seama cetăţenilor.

Nu iese deloc mai bine nici Maia Sandu, liderul PAS, alt candidat la Preşedinţie. Chiar dacă din stenogramă se vede clar că ea a fost iniţial împotriva acoperirii acelei găuri din contul banilor publici, totuşi până la urmă s-a lăsat „convinsă” de foştii colegi de partid că aceasta e o soluţie acceptabilă. Judecând după mai multe materiale apărute în ultimul timp în presă, Maia Sandu va trebui să răspundă la întrebările alegătorilor la această temă cel puţin în aceeaşi proporţie ca şi Iurie Leancă.

Al treilea candidat care va trebui să răspundă la întrebări legate de furtul miliardului este liderul PDM, Marian Lupu. Chiar dacă nu a făcut parte din Guvern în acea perioadă şi nu a participat nemijlocit la acţiuni care ar fi avut atribuţie cu „jaful secolului”, el, totuşi, conduce partidul care s-a aflat şi este la guvernare. Ca să nu mai vorbim de faptul că în lumina ultimelor dezvăluiri despre „jaful secolului”, unele evenimente din acea perioadă apar cu totul sub alt aspect, inclusiv al părţii de vină care revine reprezentanţilor PDM.

Cine dintre aceşti candidaţi şi în ce măsură vor fi afectaţi de „jaful secolului” se va vedea în cel mai scurt timp, dar cert este că problema respectivă îşi va lăsa amprenta asupra alegerilor prezidenţiale.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.