„În ziua de 3 septembrie 2016, CEC putea să activeze în vederea realizării sarcinilor, inclusiv să primească acte pentru înregistrarea grupurilor de iniţiativă, dar nu şi să înregistreze candidaţii la funcţia de Preşedinte, deoarece în acest fel, indirect, a favorizat candidatul PD, Marian Lupu”, anunţă experţii de la Promo-LEX.

Totodată, observatorii Promo-LEX au sesizat cazuri care pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în procesul de colectare a semnăturilor în favoarea a patru candidaţi desemnaţi: Marian Lupu (PDM), Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă (PPEM) şi Igor Dodon (PSRM).

„În acest sens, merită a fi evidenţiat faptul că, grupul de iniţiativă al candidatului Marian Lupu a colectat semnături în 311 localităţi conduse de primari ai PD, ceea ce constituie circa 75,12 % din totalul celor 414 localităţi în care au fost colectate semnături. În cel puţin două cazuri, colectarea semnăturilor în susţinerea candidatului Marian Lupu s-a desfăşurat în incinta autorităţilor şi instituţiilor publice (primărie, şcoală, grădiniţă)”, se arată în raportul realizat de analiştii

De asemenea, potrivit Promo-LEX, a fost constatată utilizarea resurselor administrative de către ministrul Mediului Valeriu Munteanu, care a participat în timpul orelor de serviciu la recepţionarea şi depunerea listelor de subscripţie pentru candidatul Mihai Ghimpu.

Observatorii au mai sesizat două cazuri de utilizare a funcţiei în procesul de depunere a listelor de subscripţie în timpul programului de lucru: în susţinerea candidatului PPEM Iurie Leancă de către vicepreşedintele raionului Cantemir şi în susţinerea candidatului PSRM, Igor Dodon, de către doi asistenţi sociali.

La capitolul raportării cheltuielilor trei grupuri de iniţiativă care au prezentat la CEC listele de subscripţie au declarat în rapoartele financiare totalizatoare cheltuieli mai mici decât cele estimate de Promo-LEX sau au depus declaraţii precum că nu au avut cheltuieli.

La fel, deşi grupul de iniţiativă în susţinerea candidatului PD a declarat cheltuieli mai mari decât cele estimate de Misiunea de Observare a Alegerilor, a omis, însă, să reflecte în raportul totalizator cheltuieli estimate de minim 10599,60 lei pentru remunerarea membrilor grupului de iniţiativă şi a voluntarilor.

Ofiţerul de presă al CEC, precum şi reprezentanţii PD şi ai PPEM nu au fost de găsit pentru reacţii, iar cei din PL şi PSRM au respins acuzaţiile la adresa lor. Pe de altă parte, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat că a recepţionat şi depus listele de subscripţie pentru Mihai Ghimpu în timpul pauzei de prânz.

Raportul Misiunii Promo-LEX de Observare a Alegerilor Preşedintelui Republicii Moldova a fost realizat de 42 de observatori, în perioada 24 august - 13 septembrie.

Amintim că, la începutul săptămânii, liderii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr au dat în judecată Comisia Electorală Centrală. Cererea a fost depusă la Curtea de Apel Chişinău. Conducerea PPDA cere anularea hotărârii instituţiei prin care preşedintele PD, Marian Lupu, a fost înregistrat în cursa electorală pe motiv că decizia ar fi fost adoptată cu abateri. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.