Numărul alegătorilor depăşeşte cu 323.791 de persoane numărul de cetăţeni calculaţi la Recensământul din 2014, inclusiv cei cu vârsta de până la 18 ani. De asemenea, acesta este în creştere cu aproape 54 de mii faţă de numărul alegătorilor de la alegerile parlamentare din 2014 şi cu peste 200 de mii faţă de alegerile parlamentare din 2010. Cifrele provoacă nedumeriri în contextul în care datele statistice arată un spor negativ al populaţiei, scrie Anticorupţie.

Potrivit unor experţi şi politicieni, numărul alegătorilor a fost majorat artificial cu scopul de a frauda alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. 

Fostul vicepreşedinte al CEC, Ştefan Urâtu, a prezentat recent un raport despre fraudele electorale din scrutinele anterioare. Printre neregulile semnalate de fostul vicepreşedinte al CEC se numără erorile din listele electorale care, potrivit lui, nu corespund legislaţiei şi reprezintă unul dintre cele mai problematice aspecte ale alegerilor din R. Moldova. 

„Aceste erori (dublări de nume, de adrese etc.), create în urma turismului electoral, ca urmare a aplicării greşite a art. 123 Cod Electoral, au fost constatate în rezultatul unui audit al listelor electorale efectuat în 2012-2013 cu participarea International Foundation for Electoral System. La acel moment, erorile depăşeau cifra absolută de 241 de mii de alegători neaveniţi în listele electorale, ceea ce reprezenta 9 % din totalul alegătorilor, la acel moment (decembrie 2013, când numărul total de alegători în listele electorale era de 2,5 milioane de persoane). Deşi auditul listelor electorale s-a efectuat cu scopul de a le pune la baza RSA, din primăvara lui 2014 şi până la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, calitatea RSA şi a listelor electorale a degradat continuu”, susţine Urâtu. 

Fostul membru al CEC afirmă că deţine date incontestabile că astăzi RSA conţine până la circa 400.000 de alegători care nu sunt aveniţi în listele electorale, figurând spre exemplu în două sau trei locuri în acelaşi timp. „De toate aceste nereguli ar trebui să se ocupe Procuratura, dar ea emite deja a patra ordonanţă de nepornire a urmăririi penale”, a declarat presei fostul funcţionar public.