Schema a fost deconspirată de către fostul ambasador al Republicii Moldova la Viena, Andrei Popov, care mărturiseşte că actuala guvernare nu va rata această şansă, întrucât mizele sunt prea mari, iar pentru a păstra puterea, vor fi întreprinşi patru paşi esenţiali.

„Indiferent de rezultatele alegerilor, cel mai probabil, Vladimir Plahotniuc îl va înlocui pe Marian Lupu şi va prelua conducerea PD. Ulterior, deja în calitate de preşedinte al partidului, va încerca să preia şi conducerea Guvernului, anume în perioada sărbătorilor de iarnă. Nu întâmplător a fost pornită o amplă campanie de imagine şi are loc subordonarea pe verticală a puterii pe care o va putea controla într-un regim atât de familiar”, a scris Popov pe pagina sa de Facebook.

Cel de-al doilea pas va fi crearea unui nou aşa-zis partid proeuropean, care va intra pe arena politică în primăvara-vara anului viitor, imediat după demisia primarului Dorin Chirtoacă, care a devenit o povară pentru actualul regim.

„Va fi creat un nou partid proeuropean (cum altfel?). Primarul municipiul Chişinău nu va putea evita demiterea. Acesta a devenit o povară de imagine pentru actualul regim. Astfel, Chirtoacă va fi rugat să plece. Dar nu în mod umilitor şi ruşinos, ci din „dorinţă proprie”. Asta se va întâmpla în primăvara-vara anului viitor. Iar alegerile primarului vor fi un moment oportun pentru promovarea noului partid „independent” de dreapta. Numele principalului candidat va fi răsunător şi va fi un bun politician”, precizează fostul ambasador la Viena.

Cea de-a treia schimbare esenţială, în viziunea lui Popov, va fi resetarea proiectului social-democrat. „O misiune mai complicată. Deocamdată, aceasta nu demarează. Dar, după cum se ştie, norocul e de partea celor curajoşi”, a mai scris Popov.

Ultimul, însă cel mai important pas va fi adoptarea unor modificări în Codul Electoral şi trecerea la un sistem electoral mixt.

„Iar cel mai important, jokerul din acest joc va fi adoptarea unor modificări în Codul Electoral şi trecerea la un sistem mixt. Conform Constituţiei, aceasta se face prin lege organică. Şi aceste schimbări au fost făcute în 2013 cu ajutorul voturilor deputaţilor PD şi PLDM (însă peste o săptămână modificările au fost anulate cu o nouă majoritate conjuncturală a PCRM şi PLDM)”, conchide Popov.