Orice străin care vine în Republica Moldova cu avionul este nevoit să treacă pe lângă staţia de epurare din Chişinău care miroase insuportabil. În ultimele două luni mirosul s-a înteţit, iar aceasta i-a făcut pe chişinăuieni să observe şi alte lucruri anormale care se întâmplă în oraş - gherete la orice colţ de stradă, panouri publicitare şi benzinării amplasate haotic, drumuri sparte ca după război, mizerie, construcţii în locuri unde acestea nu ar trebui să fie – toate alimentând sentimentul capitulării Primăriei în faţa corupţiei.

Judecătorii din Bălţi nu simt cum pute la Chişinău
 
La 1 august 2016, Judecătoria sectorului Centru din Chişinău a înregistrat „grupul de iniţiativă” pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului capitalei Dorin Chirtoacă. Avocatul primarului capitalei a atacat decizia la Curtea de Apel Chişinău, însă, în mod inexplicabil şi suspect, cauza a fost strămutată la Curtea de Apel Bălţi. Astfel, la 8 septembrie 2016, Curtea de Apel Bălţi a casat decizia Judecătoriei Centru şi a lipsit chişinăuienii de posibilitatea de a demite primarul prin referendum. „Am vrut ca eficienţa managerială a lui Chirtoacă să fie judecată de locuitorii oraşului pe care Chirtoacă susţine că-i reprezintă. El, însă, a preferat să fie judecat de judecătorii din Bălţi, care au lipsit chişinăuienii de dreptul la referendum”, a reacţionat unul dintre liderii grupului de iniţiativă, Victor Chironda.

Două absenţe suspecte şi un vot pe întuneric

Marţi, 13 septembrie, consilierii municipali din partea PSRM (socialiştii), PPEM (Partidul Popular European din Moldova) şi „PN” („Partidul Nostru”) au convocat o şedinţă specială a Consiliului Municipal Chişinău, la care au solicitat iniţierea referendumului local de demitere a primarului general. Pentru ca procedura de organizare a referendumului să poată demara, era nevoie de votul a 34 de consilieri. Iniţiativa a fost susţinută, însă, de numai 32 de consilieri, liberalii şi câte un consilier din PD şi PLDM boicotând şedinţa. Votarea a avut loc pe întuneric (în sală fiind întreruptă furnizarea energiei electrice), iar pe fundal se auzea (dintr-un telefon mobil) piesa unei trupe ruseşti, pe ritmul căreia primarul Chirtoacă a fost filmat chefuind, cu votcă şi bere consumate concomitent, în garajul Primăriei. După apariţia imaginilor video pe internet, primarul a reacţionat: „Suntem oameni cu toţii. Ne permitem!”.

Dacă ruşine nu e, nimic nu e...

Consilierul municipal din partea PPEM, Oazu Nantoi, l-a acuzat marţi pe primarul liberal că a apelat „la justiţia lui Plahotniuc” (Vlad Plahotniuc – un controversat om de afaceri despre care s-a scris că şi-ar fi subordonat instituţiile statului) pentru a scăpa de referendum. „E ruşine ca după aproape 10 ani în care ai fost primar să apelezi la justiţia lui Plahotniuc pentru a te menţine în funcţie! E ruşine să boicotezi şedinţele atunci când tot oraşul cere demisia ta! E ruşine să ceri votarea unei legi care ţi-ar oferi mai multe pârghii, în contextul în care ai pierdut susţinerea în CMC”, a spus Nantoi, referindu-se la o lege votată recent prin care primarul a obţinut noi împuterniciri.

„În ultimii ani nu s-a făcut nimic pentru a transforma oraşul în unul mai bun. Şi noi ne-am unit astăzi (consilierii PPEM, PSRM şi „PN”) nu pentru a cere unirea (cu România – n.n.) sau a aduce tancurile lui Putin, ci pentru a propune realizarea unui exerciţiu democratic. Cetăţenii trebuie să aleagă!”, a menţionat Nantoi.

Şeful grupului de consilieri PL din CMC, Ion Cebanu, a spus că şedinţa de marţi a fost un show. „În loc să discutăm peste 1300 de proiecte, care sunt pregătite pentru ordinea de zi, ei şi-au pus un singur subiect – referendumul. Le-am spus din start că este o pistă greşită, nu pentru că ne-am teme, dar consilierii au fost mandataţi să rezolve problemele cetăţenilor, nu să se joace. Cu atât mai mult că acest referendum a fost invalidat şi de o instanţă de judecată. Nu are temei juridic, nu are nicio logică, nu se combină cu interesul public şi cu cel al cetăţenilor”.

Ultimul cuvânt în ceea ce priveşte soarta lui Dorin Chirtoacă în calitate de primar de Chişinău îl va avea Curtea Supremă de Justiţie, deoarece reprezentanţii „grupului de iniţiativă” pentru organizarea referendumului de demitere a primarului au contestat decizia Curţii de Apel Bălţi din 8 septembrie.