Primul articol este, evident, despre primul candidat înregistrat în cursa prezidenţială.

MARIAN LUPU

False start

Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat (PD), este primul candidat care a prezentat listele cu semnături la Comisia Electorală Centrală (CEC), respectiv va fi candidatul nr.1 în buletinul de vot. A mai avut anterior câteva tentative eşuate de accedere în funcţia de preşedinte. A păşit cu stângul şi în această campanie.

Procedura de colectare a semnăturilor este deja contestată de mai mulţi candidaţi care afirmă că aceasta a fost fraudată. Oleg Brega, candidat independent, care s-a retras între timp, a cerut CEC să-l scoată pe candidatul PD, Marian Lupu, din cursa electorală, motivând că acesta a colectat semnături încălcând norma procedurală. Maia Sandu, candidata şi preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), susţine că va sesiza Procuratura Generală în cazul colectării în timp de 24 de ore a semnăturilor necesare pentru candidatul Partidului Democrat Marian Lupu. Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” a adresat o sesizare către OSCE, CEC, „Promo-Lex”, organizaţiile internaţionale şi ambasadele străine acreditate la Chişinău, FMI, Parlament, Guvern, Procuratură, CNI, dar şi presa independentă, în legătură cu semnalele venite de la cetăţeni din diferite raioane ale ţării, în care sunt deconspirate practicile ilegale de colectare a semnăturilor în favoarea candidatului PD la prezidenţiale. Vom adăuga că este imposibil fizic şi tehnic de a colecta peste 25 de mii de semnături în timp atât de puţin. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, afirmă că semnăturile au fost colectate cu două săptămâni înainte de startul oficial.

Pe 10 septembrie, Marian Lupu a fost înregistrat de CEC cu nr.1 în buletinele de vot. Iar reacţia din partea Procuraturii Generale, care la fel ca CEC este controlată politic de PD, lipseşte şi astăzi.

Următoarea gafă a fost donaţia de 100 000 de lei (circa jumătate din veniturile familiei Lupu din 2014, conform ultimei declaraţii de venituri disponibile pe pagina Parlamentului R. Moldova) oferită bisericii de Marian Lupu în timpul ceremoniei de canonizare a Mitropolitului Bănulescu-Bodoni. Acest gest făcut în preajma campaniei electorale ar putea fi considerat mită electorală şi descalifică atât candidatul, cât şi biserica. Vom remarca doar multiplele cazuri de implicare a bisericii în electorale pentru a îndemna enoriaşii să susţină un anumit candidat.

Aceste două episoade sunt o demonstraţie clară din partea candidatului partidului puterii că în campanie se va face uz de orice metode, inclusiv de cele care vor depăşi limitele cadrului legal. Se vor folosi şi toate resursele disponibile, inclusiv cele interzise.

Resurse

Candidatul Marian Lupu porneşte în campanie cu cele mai mari resurse, de departe incomparabile cu resursele altor candidaţi. PD, care este partid cvasi-monopolist la guvernare, dispune practic de toate resursele. Să le trecem în revistă:

  • Administrative
La colectarea semnăturilor deja s-a făcut uz de resursa administrativă, angajaţii instituţiilor bugetare aflate în gestiunea PD fiind impuşi să semneze pentru candidatul Lupu. E probabil cel mai inocent tertip din toate câte vor fi folosite în această campanie.

Cea mai gravă situaţie pe moment pare a fi cea cu listele electorale. CEC a prezentat datele oficiale din care reiese că avem 3 237 032 cetăţeni cu drept de vot, iar noua preşedintă a instituţiei, Alina Russu, a confirmat că nu vede nicio problemă în aceste date. Este o cifră absolut ireală. Or, numărul alegătorilor nu poate fi mai mare decât numărul populaţiei. Dar culmea absurdului - e cifră oficială. Această situaţie creează premise pentru fraudarea masivă a rezultatelor scrutinului, iar marja falsificărilor poate atinge zeci de procente. Chiar dacă investigaţia efectuată de RISE Moldova a depistat că la verificarea a peste 300 de persoane decedate 100 pot vota, reacţia CEC a fost una dezolantă. Este evident că cel favorizat va fi candidatul guvernării.

Celelalte instituţii ale statului, inclusiv cele de drept şi de forţă, ca şi întreprinderile de stat, vor fi de asemenea folosite în favoarea candidatului PD.

  • Financiare
PD dispune de resurse financiare practic nelimitate. Metodele de depăşire a limitelor de finanţare permise sunt multiple, iar cheltuielile necontabilizate şi nereflectate în rapoartele financiare le depăşesc de regulă de câteva ori pe cele oficiale. Ca să nu mai zicem că cea mai mare parte a achitărilor (publicitatea TV) este de fapt dintr-un buzunar în altul. Problema cu limita publicităţii electorale ca timp se va depăşi uşor prin lansarea spoturilor (cu un scop bine determinat, de regulă e vorba de denigrarea oponenţilor) din numele altor candidaţi care pentru asta au şi fost lansaţi de guvernare.
 
Continuarea citiţi pe Ziarul Naţional.