Declaraţia a fost făcută de cercetător ştiinţific superior la Consiliul Atlantic SUA, Ariel Cohen, la emisiunea „Tipping Point” moderată de Liz Wheeler la postul de televiziune One America News Network, transmite Agora.

„Cel mai important lucru este că 18 miliarde de dolari au fost spălaţi prin sistemul bancar al ţării. Prin urmare, sistemul bancar a fost privatizat şi capturat de oligarhi, iar cel mai important dintre aceştia este o persoană cu un nume greu de pronunţat, Vlad Plahotniuc. Ei au spălat de două ori mai mult decât mărimea PIB-ului ţării. Imaginaţi-vă că PIB-ul Americii este de 17 trilioane de dolari, aşa că raportat la ţara noastră o astfel de spălare de bani ar fi de 40 trilioane de dolari. Iar apoi au preluat din rezervele băncii centrale încă un miliard de dolari, ceea ce constituie 20 la sută din PIB-ul ţării, ceea ce ar fi echivalentul a unui trilion de dolari furat din PIB-ul SUA”, a declarat Ariel Cohen.

Potrivit acestuia, situaţia în care a ajuns Republica Moldova se numeşte „stat capturat”. „Ceea ce înseamnă că un oligarh, sau câţiva oligarhi controlează Parlamentul, sistemul bancar (şi noi ştim ce au făcut ei din sistemul bancar - l-au transformat într-un laundromat), restaurante, distribuţia resurselor energetice. Totul este controlat de Vlad Plahotniuc şi prietenii săi apropiaţi. Există o investigaţie pe rol a guvernului american împotriva persoanelor apropiate a lui Plahotniuc care a golit rezervele băncii centrale, mai mult anume Plahotniuc se consideră a fi cel mai implicat”, a explicat expertul american, mai notează Agora.

„Este ca şi cum ne-am uita la o versiune moldovenească a „House of Cards” („Culisele Puterii”, - n.r.). Sistemul este incredibil de corupt, este incredibil de violent. Avem de-afacere cu un sistem care fură activele din banca centrală, transferându-le într-o bancă pe care o controlează, iar apoi în off-shore”, este de părere Cohen.

Varianta în engleză a articolului