Grupul se formează în urma unei adunări, la care se susţine candidatul la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului şi se aprobă lista membrilor acestuia. Grupul de iniţiativă poate susţine doar un singur candidat la funcţia de şef al statului, iar CEC, în decursul a 3 zile din data depunerii, examinează dosarul şi decide asupra înregistrării grupului de iniţiativă.
 
Campania electorală propriu-zisă va începe abia peste o lună de zile, pe 30 septembrie şi chiar dacă va dura o lună de zile, ar putea fi cea mai costisitoare, mai ales dacă va fi şi al doilea tur.

Alegerile ar putea costa 100 de milioane

Astfel fostul preşedinte al CEC, Iurie Ciocan, estima cheltuielile de organizare, informare şi desfăşurare a alegerilor prezidenţiale la circa 100 de milioane de lei.

„Este vorba despre turul întâi şi turul doi al alegerilor. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că la alegerile prezidenţiale participă şi cetăţenii din diasporă care de asemenea trebuie informaţi despre procesul electoral”, afirma Ciocan într-un interviu pentru Agora.
 
Pentru comparaţie bugetul total pentru alegerile locale, care s-au desfăşurat pe 14 iunie 2015, a fost de circa 90 milioane de lei, iar alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au costat circa 50 de milioane de lei.
 
Amintim că preşedintele va fi ales direct de popor după o pauză de 20 de ani. Asta după ce pe 4 martie 2016 Curtea Constituţională (CC) a Republicii Moldova a decis că alegerea preşedintelui ţării în Parlament este neconstituţională, iar acesta trebuie ales prin vot direct.

Înalta instanţă şi-a motivat decizia prin faptul că alegerea în Parlament este o „sursă de criză constituţională, întrucât poate servi ca bază de dizolvare în mod repetat a Parlamentului, ceea ce s-a şi întâmplat în ultimii 15 ani.
 
Importanţa alegerilor prevalează costurile

Potrivit experţilor alegerea şefului statului este extrem de importantă pentru ţară şi nu ar trebuie pusă problema costurilor
„Alegerea preşedintelui ţării este o chestiune vitală pentru viitorul Republicii Moldova. Fără ele nu putem merge înainte. Dacă vrem să avem cu adevărat un stat democratic trebuie să organizăm aceste alegeri”, a declarat anterior Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Expert-Grup.
 
Igor Boţan, directorul Centrului ADEPT susţine că decizia CC a fost una logică în condiţiile în care din 2000 şi până în prezent 75% din tentativele de alegerea preşedintelui Republicii Moldova au eşuat.

Continuarea materialului pe Mold-Street.