„Vom solicita ca toate procedurile care au avut loc şi care au făcut posibilă extrădarea să fie declarate în neconcordanţă cu legislaţia ucraineană. Vom încerca să obţinem recunoaşterea din partea CEDO, unde am trimis deja o solicitare, a faptului că extrădarea lui Platon în Moldova, pentru a fi cercetat penal, a avut la bază motive politice”, a declarat avocatul lui Platon, Ilia Novikov.

De asemenea, avocaţii consideră că autorităţile ucrainene au făcut jocul sistemului corupt internaţional, iar procedura de extrădare atât de rapidă a avut loc fiind bazată pe o înţelegere tacită între persoane influente din cele două ţări.

„Suntem convinşi că o astfel de procedură operată cu atâta rapiditate, care ignoră toate regulile de procedură şi căile de atac, care a durat o lună şi patru zile ar fi imposibilă fără o înţelegere între autorităţile şi persoanele influente din Moldova şi Ucraina. Concluzionăm deci că această decizie nu este doar juridică, ci şi una politică”, a mai spus Ilia Novikov în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, avocaţii cer susţinerea preşedintelui Poroşenko pentru ca acesta să-i asigure lui Platon securitatea în închisorile din Republica Moldova.

„Rog preşedintele Petro Poroşenko să îi garanteze lui Platon securitatea, nu ştiu dacă e posibilă anularea extrădării, dar cel puţin să aibă grijă să nu-i fie pusă în pericol viaţa şi să nu-i fie cauzat vreun prejudiciu în închisorile din Moldova”, a precizat avocatul Novikov.

Amintim că Veaceslav Platon, care a fost arestat de autorităţile Ucrainei, a fost extrădat ieri în Republica Moldova. Astăzi urma să aibă loc o şedinţă de judecată în cadrul căreia magistraţii de la Judecătoria Buiucani urmau să examineze recursul procurorilor de prelungire a mandatului de arestare. Şedinţa însă a fost amânată, deoarece avocaţii acestuia au cerut recuzarea unui judecător.

Reprezentanţii Procuraturii Generale spun că Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt care a prejudiciat Banca de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Procurorii mai spun că banii obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite au fost transferaţi pe conturile mai multor companii offshore pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova.

Veaceslav Platon a respins acuzaţiile şi a declarat că dosarul penal a fost deschis la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc pentru devierea atenţiei publice de la adevăratul beneficiar al „jafului secolului”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.