Vicepreşedintele fracţiunii a amintit de semnalele de alarmă şi criticile instituţiilor internaţionale în privinţa mai multor abuzuri ale guvernării, referindu-se în context la comentariul Ambasadei SUA faţă de raportul lui Filip şi Candu.

„Anterior, noi am avut reacţii din partea ambasadei care au taxat destul de dur derapajele din justiţie. Vă aduceţi aminte de dosarele intentate unor aleşi locali şi nişte pedepse foarte stranii, vorbesc aici de primarul din Taraclia şi încercările de jocuri cu Codul Audiovizualului care au fost evaluate foarte negativ de FreedomHouse, de OSCE, de Delegaţia Uniunii Europene şi parcă mai să fie votate în ultima şedinţă, dar până la urmă graţie efortului societăţii civile acest lucru nu s-a întâmplat. Şi, pe de altă parte, noi am avut o serie de declaraţii foarte critice la nişte acţiuni ale guvernării, însă efortul este salutat. Mi-am adus aminte de o vorbă a unui om înţelept care spunea: ştiţi că şi dictatorii fac un lucru bun pentru democraţie, fiindcă până la urmă încearcă să pară cât mai democraţi - noi cam suntem în aceeaşi situaţie”, a adăugat Pistrinciuc.

Legislatorul a adăugat în alt context că l-a mirat decizia lui Iurie Leancă de a se alătura coaliţiei majoritare.

„Am fost un pic mirat de decizia luată foarte rapid a unui partid care participa la dialogurile pe dreapta privind identificarea unui candidat comun şi anume PPE şi a dlui Leancă. Fiindcă cum era cel puţin percepţia că dacă participă la aceste discuţii pe dreapta ei şi-au asumat deja rolul de opoziţie, chiar dacă în opinia publică mai existau păreri că sunt mai apropiaţi de guvernare decât de opoziţie”, a spus Pistrinciuc.