Băsescu se întreabă, de asemenea, dacă punctul de vedere aparţine ambasadorului sau este o poziţie oficială, totuşi, politicianul remarcă că această declaraţie a aşternut un strat gros de nedumerire şi poate provoca înrăutăţirea relaţiilor între România şi SUA.

„Marea întrebare este dacă Ambasadorul James Pettit a exprimat punctul de vedere oficial al SUA sau, pur şi simplu, vorbele scoase pe augusta-i guriţă reflectă grave carenţe de cunoaştere a spaţiului în care îşi îndeplineşte misiunea. Nu ştiu dacă James Pettit exprimă punctul de vedere al SUA, dar ambasadorul tocmai a reuşit să aştearnă cel puţin un strat gros de nedumerire şi poate sămânţa neîncrederii României în SUA”, a scris Băsescu pe pagina sa de Facebook.
 
Totodată, fostul preşedinte al României consideră că în aceste circumstanţe este necesară o reacţie clarificatoare a României în relaţia cu SUA.

„Declaraţia Ambasadorului James Pettit este de fapt un afront grosolan adus Istoriei României. O reacţie oficială şi clarificatoare a României în relaţia cu SUA este obligatorie”, a conchis politicianul.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.