„Eu pot spune cu durere că din acea perioadă până astăzi statul Republica Moldova este un stat prăbuşit, un stat fără instituţii, un stat incapabil de a se proteja de tot felul de ameninţări, începând cu prezenţa militară rusească ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, continuând cu jaful intern din sectorul bancar şi din toate sectoarele economice, economia tenebră şi cel mai recent în ultimii doi ani aproximativ capturarea statului de către o singură persoană. Situaţia economică şi socială a populaţiei era mai bună atunci, chiar şi în primii ani de după căderea Uniunii Sovietice. Situaţia era încă mai bună decât astăzi, care s-a deteriorat din ce în ce mai mult”, susţine Vladimir Socor.
 
Timp de 25 de ani de independenţă cetăţenii şi-au dorit un viitor aici acasă, un trai decent, dar cum vedem cu toţii, majoritatea cetăţenilor pleacă peste hotare. Este o altă constatare tristă a analistului.
 
„Guvernarea riscă să rămână într-un stat depopulat, o populaţie din ce în ce mai mică şi din ce în ce mai greu de întreţinut. Până la urmă s-a ajuns la limita remitenţelor. Remitenţele pot întreţine populaţia într-o oarecare măsură, atât timp cât economia internă e viabilă. Planurile de a moderniza producţia agricolă şi de a intra pe pieţele externe cu această producţie, ca urmare a acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, aceste planuri deocamdată nu s-au îndeplinit. Nu s-au îndeplinit deoarece guvernarea nu au reuşit să atragă investiţii străine pentru modernizarea producţiei agricole şi creşterea calităţii”, susţine analistul politic.
 
Totodată, Vladimir Socor a menţionat că atât timp cât statul este capturat de o singură persoană, Moldova nu va ajunge nicăieri.
 
„Nu ne ameninţă nici tancuri ruseşti, nu ne ameninţă preluarea puterii de către partide proruseşti. Ceea ce ne ameninţă este o continuă dezagregare a instituţiilor şi continua dezvoltare a unui sistem politic de putere neoficial, neformal, condus de domnul Plahotniuc şi de aliaţii săi în afara cadrului constituţional fără puteri constituţionale şi legislative clare”, spune Socor.
 
Situaţia mai poate fi schimbată, a declarat analistul politic de la Jamestown.
 
„Nimic nu este ireversibil. E nevoie de o nouă generaţie de politicieni, o generaţie pe care o văd deja în partidele, care se formează acum. Avem trei partide antioligarhice Partidul Platformei DA, condus de Andrei Năstase, Partidul PAS, condus de Maia Sandu, şi ceea ce mai rămâne din PLDM, eu aş spune nucleul integru. Ele pot şi trebuie să se coalizeze în vederea alegerii prezidenţiale programată pentru 30 octombrie. Este o necesitate urgentă. Toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de tabăra lor externă sau interesul lor comun, să scoată statul din captivitate, de a reclădi instituţiile statului”, a mai declarat comentatorul politic.
 
Vladimir Socor este un analist politic al Fundaţiei Jamestown, stabilit în München, Germania. Specializarea sa principală se axează pe problemele politice şi conflictele etnice din fostele republici sovietice şi CSI.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.