Reprezentanţii Asociaţiei Promo-LEX şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu numărul alegătorilor făcut public de autorităţi. Totodată, ei au menţionat că din Registrul de Stat al Populaţiei nu au fost excluse persoanele decedate. 

„Noi am atras atenţia încă suntem îngrijoraţi de faptul că potrivit datelor din registrul de stat al populaţie, noi avem alegători total incluşi 3 milioane 589 de mii la data de 1 august, pe când conform datelor prezentate de CEC, alegători sunt doar 3 milioane 237 de mii. Deci, noi vedem din start o diferenţă enormă care trebuie să fie explicată anume de întreprinderea de stat Registru. Anumite persoane care deja au decedat, încă nu sunt excluse din registrul de stat al populaţiei. Atunci într-adevăr s-ar putea să avem situaţii în care în listele electorale să nimerească persoane care deja au decedat”, a declarat directorul de programe Asociaţia Promo-LEX, Pavel Postică.

Potrivit Promo-LEX, unul dintre scopurile misiunii de monitorizare este asigurarea transparenţei la întocmirea listelor electorale, dar şi a întregului proces de vot. „Toate interpretările pe care le vom face noi vin să fie făcute cu bună-credinţă, încât să contribuim la transparenţa procesului electoral. Observatorii Promo-Lex vor avea posibilitatea în fiecare locaţie vor documenta cazurile pe care le vor raporta, astfel încât, vom avea şi anumit probatoriu foto şi video”, a mai spus Postică.

Concomitent cu Misiunea de Observare a Alegerilor, Asociaţia Promo-LEX va implementa campania „Ieşi la vot”, care are scopul de a promova un vot informat şi conştient. 

În ziua alegerilor, Asociaţia Promo-LEX va delega câte un observator în fiecare secţie de votare din republică. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.