„Platforma Demnitate şi Adevăr a atenţionat în repetate rânduri societatea civilă, partenerii de dezvoltare, reprezentanţele străine acreditate la Chişinău despre faptul că regimul oligarhic pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie, la etapa întocmirii listelor electorale şi tipăririi buletinelor de vot. Dovada că temerile expuse nu au fost întâmplătoare şi sterile a venit chiar din partea Comisiei Electorale Centrale, care a anunţat că numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 22 august 2016, este de 3 237 032”, se arată în declaraţie.

Astfel, reprezentanţii mişcării protestatare spun că societatea civilă şi partidele de opoziţie trebuie să-şi unească forţele pentru a cere guvernării să revadă de urgenţă Registrul de Stat al Alegătorilor şi să excludă milionul de „suflete moarte” din listă.

În aceste condiţii, Platforma Demnitate şi Adevăr face un apel către organizaţiile internaţionale şi partenerii de dezvoltare. „Facem apel către OSCE, organizaţiile internaţionale şi partenerii de dezvoltare să exercite presiuni asupra regimului pentru a curma fraudarea de proporţii a alegerilor prezidenţiale”, se menţionează în declaraţie.

Vedeţi mai jos declaraţia Platformei Demnitate şi Adevăr:
 

Delegaţia Uniunii Europene,
Ambasada SUA,
Ambasada Germaniei,
Ambasada Marii Britanii,
Ambasada Franţei,
Ambasada României,
Ambasada Suediei,
OSCE,
FMI,
Parlamentului Republicii Moldova,
Guvernului R. Moldova,
CEC,
Procuratura Generală,
CNA,
Mass-media independentă

Platforma Demnitate şi Adevăr a atenţionat în repetate rânduri societatea civilă, partenerii de dezvoltare, reprezentanţele străine acreditate la Chişinău despre faptul că regimul oligarhic pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie, la etapa întocmirii listelor electorale şi tipăririi buletinelor de vot.

Dovada că temerile expuse nu au fost întâmplătoare şi sterile a venit chiar din partea Comisiei Electorale Centrale, care a anunţat că numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 22 august 2016, este de 3 237 032.

Potrivit logicii CEC, numărul alegătorilor în Republica Moldova creşte constant. În 2005 erau 2,3 milioane de alegători; în 2014 - 2,8 milioane, iar în 2016 deja 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Şi asta în condiţiile în care fenomenul migraţional a luat amploare, zilnic părăsind ţara 106 oameni, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite. Este critică şi situaţia demografică, mortalitatea fiind mai mare decât natalitatea în proporţie de 6 la 5, după cum atestă rapoartele internaţionale.

Experţii independenţi consideră că cifra reală a populaţiei stabile din RM este aproximativ de 2,5 milioane. Respectiv, numărul real al alegătorilor este de circa 2 milioane. Deci, diferenţa dintre această cifră şi cea „oficială” prezentată de CEC constituie peste 1 milion de cetăţeni, adică cca 50% din numărul de alegători.

Iată cum guvernarea vrea să se menţină la putere. Fraudarea alegerilor face parte din acelaşi arsenal de metode criminale cu care operează acest regim oligarhic şi cleptocratic.

„Nu contează cine câştigă alegerile, este important cine numără voturile”, acesta este sloganul, lansat de Stalin, de care se conduc şi astăzi guvernanţii.

În aceste condiţii, considerăm necesar conjugarea eforturilor societăţii civile şi a partidelor de opoziţie pentru a cere guvernării să revadă de urgenţă Registrul de Stat al Alegătorilor şi să excludă milionul de „suflete moarte” din lista votanţilor.

Facem apel către OSCE, organizaţiile internaţionale şi partenerii de dezvoltare să exercite presiuni asupra regimului pentru a curma fraudarea de proporţii a alegerilor prezidenţiale.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.