Reprezentanta diasporei din Italia este de părerea că în Moldova poţi porni o afacere doar în cazul în care eşti de o anumită coloratură politică. Totodată, aceasta şi-a manifestat dezacordul şi nemulţumirea faţă de faptul că la Congresul Diasporei de ieri, votul acestora a fost catalogat drept unul simplu, dar nu şi absolut.

„Numai fiind de o culoare politică anume mai poţi face ceva. Cadrul legal este făcut doar pentru unii, iar dacă încerci să investeşti pierzi chiar şi aceea ce ai câştigat cu mult greu. La Congres s-a spus că dreptul nostru la vot este unul simplu şi nu este absolut. Deci ei nici nu îşi asumă responsabilitatea. Deja de aici se vede atitudinea lor, ei au nevoie doar de faptul că noi suntem acolo, să fim incluşi şi în listele de acasă, şi în listele de acolo şi să includă şi morţii numai ca să rămână la putere”, a declarat fostul deputat şi reprezentatul diasporei din Italia, Valentina Cuşnir.

Pe lângă acestea, fosta deputată remarcă şi faptul că Filip s-a comportat extrem de obraznic, accentuând ideea că după ce oligarhul Plahotniuc a furat ani la rând, acum vine în public cu anumite proiecte sociale.

„Prim-ministrul a vorbit foarte obraznic de parcă noi am fi căzut de pe lună şi am venit şi nu ştim nimic. De parcă nu tot acest Filip a fost din 2009 la guvernare, de parcă nu a fost PD, ei sunt practic aceeaşi, cum să îndrăzneşti că spui că în câteva luni s-a dezvoltat Moldova. Este o obrăznicie. După ce a furat atâţia ani, mai nou Plahotniuc vine cu nişte proiecte sociale”, a opiniat reprezentatul diasporei din Italia.

De asemenea, prezent la emisiune şi reprezentatul diasporei din SUA a catalogat drept populist mesajul lui Filip prin care acesta îndeamnă moldovenii plecaţi peste hotare să revină acasă.

„Partidul de la guvernare încearcă să arate că „noi susţinem diaspora, de aceea susţineţi-ne votaţi-ne pe noi”. Nu cred că suntem auziţi, mesajul lor a fost clar - veniţi acasă căci nu mai avem bani. Nu putem dona partidelor politice, nu putem participa în campanie”, a opiniat reprezentatul diasporei în SUA,  Vadim Brânzan.

Astfel, Brânzan s-a arătat deschis să revină în Moldova în cazul în care legea va fi respectată de oameni, iar oamenii de lege. Din păcate, reprezentatul diasporei în SUA accentuează că aceste principii lipsesc la moment în ţară.

„Mesajul „Veniţi acasă” este un mesaj populist, lansat anume în perioada alegerilor. Dacă o să întrebaţi oamenii din diasporă o să vă povestească că au trecut prin clipe foarte grele, au dormit sub poduri până s-au legalizat şi mai bine decât acasă nu poate fi. Dorim să ne întoarcem, să trăim într-o ţară în care se respectă legea, în care omul respectă puterea, iar puterea respectă omul. Toate aceste elemente din păcate lipsesc şi s-a întâmplat că aproape un milion de cetăţeni economic activi au părăsit această ţară şi dreptul lor la vot nu a fost realizat în deplină măsură. Toată economia Moldovei se ţine pe remitenţe. Dacă se termin remitenţele se termină RM ca stat”, a opiniat reprezentatul diasporei în SUA,  Vadim Brânzan.

Acesta a declarat că a încercat să deschidă o afacere în Moldova, însă la fel ca şi mai mulţi investitori străini s-a retras din cauza că economia e monopolizată pe sectoare.

„De fiecare dată am fost nevoit să mă retrag. Am văzut atâtea exemple de atacuri raideri asupra băncilor, asupra diferitor companii, când acţionari erau pur şi simplu scoşi în baza unor decizii judecătoreşti făcute la aparatul de copiat. Investitorii aud despre asta şi nu ar dori să vină aici când situaţia este atât de incertă. Sunt câteva fonduri investiţionale care activează în RM, dar ele se retrag deja puţin câte puţin. Sunt fonduri 100 de milioane şi mai mult. Economia este monopolizată pe sectoare şi e greu să te lansezi într-o afacere, doarece condiţiile de monopol presează investitorul”, a mai menţionat Vadim Brânzan.

Analistul Valeriu Paşa consideră că apelul de revenire a diasporei în ţară este mai mult un strigăt de disperare întrucât guvernarea nu mai are din ce fura, iar moldovenii plecaţi peste hotare ar fi o nouă sursă sigură de injectare de bani.

„Din ianuarie-februarie ei sunt în minus în cât fură. Ceaa ce ajunge la Plahotniuc este mai puţin, deci ei sunt în căutare de soluţii. Ei consideră proşti oamenii din diasporă. Ei cred că oamenii ar veni, ar investi în afaceri, iar structura asta le va prelua. Ei chiar au nevoie de injectare de bani pentru că nu au din ce fura, ei sunt în minus. Ei desenează în fiecare zi ştiri că trăim în paradis, dar îţi ajunge să ieşi în stradă şi îţi dai seama că trăieşti în cu totul altă Moldova. Oamenii nu au de lucru, nu au perspectivă”, susţine Valeriu Paşa.

„În Moldova e greu să fii independent, să vorbeşti cu voce tare pentru că lumea are familii şi trebuie să le hrănească şi aceştia care controlează totul, de la justiţie până la presă sunt capabili să distrugă pe oricine”, a mai spus Paşa.