Publicaţia americană scrie că „jaful secolului” din RM a ajuns în atenţia instituţiilor de drept din SUA, iar în lunile următoare ar putea fi emise mandate de arestare pe numele lui Plahotniuc şi al complicelui său, Serghei Iaralov, care este deţinător al paşaportului american.

Potrivit Forbes, Interpol a realizat o investigaţie a activităţilor lui Plahotniuc în întreaga Europa de Vest începând cu 2007 şi crede că oligarhul este asociat cu una dintre cele mai mari grupări mafiote ruse, Solnţevskaia. Într-o vizită recentă la Washington, Gofman a încercat să convingă instituţiile de drept să se implice, dar timpul deja expiră.

Candidatura lui Plahotniuc la postul de prim-ministru a fost respinsă anume din cauza trecutului său. Pe 26 iulie, un fost asociat al său a fost arestat în Ucraina, acesta fiind cel mai recent exemplu despre modul în care denunţurile împotriva sa sunt reduse la tăcere.

Plahotniuc este omul din spatele cortinei, care deţine totul, de la hoteluri de lux, la instituţii mass-media, şi este vice-preşedinte şi susţinător financiar al Partidului Democrat, partid care se declară pro-occidental.

Mai mult de 1 miliard de dolari a fost furat de un trio de oligarhi. Cel puţin jumătate a fost spălată prin intermediul a trei bănci ruseşti. „Scopul final era să jefuiască rezervele băncii centrale ale ţării”, îl citează Forbes pe Gofman. Fostul angajat al CNA s-a întâlnit cu reprezentanţii agenţiilor din subordinea Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, care luptă împotriva schemelor internaţionale de spălare a banilor cu implicarea figurilor politice. Ca o chestiune de politică, guvernul SUA nu confirmă şi nici nu neagă investigaţiile în curs de desfăşurare.

Unul dintre principalii complici ai lui Plahotniuc în domeniul bancar este Sergehi Iaralov, care deţine paşaport american. Implicarea SUA în ceea ce se crede a fi o operaţiune a crimei organizate privind ţintirea finanţelor publice ale Republicii Moldova ar putea duce la emiterea în lunile următoare a unor mandate de arestare, în special, pentru Iaralov şi, eventual, pentru îsuşi Plahotniuc.

Jaful de proporţii a creat două situaţii ironice. Prima, în care guvernul intenţionează să acopere prin emiterea de obligaţiuni de stat, prejudiciul adus Băncii Naţionale chiar cu complicitatea sa. Iniţiativa vine chiar din partea Partidului Democratic în mandatul căruia a avut loc "jaful secolului”. A doua, se deschide uşa pentru Igor Dodon, un politician pro-rus care candidează acum pentru preşedinţie la alegerile din octombrie. Începând din aprilie, Dodon a fost candidatul cel mai popular pentru preşedinţie, potrivit sondajelor.

De la destrămarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova a fost un centru de spălări de bani şi contrabandă. Dar, începând cu 2009, odată cu venirea partidului lui Plahotniuc la putere, RM a devenit o conductă internaţională de spălare a banilor.

„Banii lui Gadafi au fost canalizaţi în băncile europene prin Moldova”, spune Gofman. Sarcina lui era să cunoască aceste  lucruri, din funcţia de şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA. „Întregul sistem a fost fraudat de Plahotniuc, cu Vlad Filat în colţul lui", spune Gofman despre fostul premier care a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

Guvernatorul băncii centrale, Dorin Drăguţanu a demisionat în septembrie 2015. Zeci de mii de protestatari au manifestat la Chişinău pe 6 septembrie, în semn de protest faţă de fraudă şi cerând responsabilitate din partea politicienilor.

Instituţiile de drept din RM, şi anume Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie, par să se concentreze pe o singură sarcină. Încearcă să elimine toţi martorii care pot depune mărturie despre frauda care a avut loc între 2014 şi 2015. Statul moldovenesc este acum un hibrid urât al crimei organizate şi al birocraţiei controlate de Plahotniuc şi Partidul Democrat.  

Surse din Moldova spun că, de îndată ce Shor şi Filat sunt în măsură să vorbească despre modul în care Plahotnuc a jefuit banca centrală, acesta va cădea. Cu el, va cădea şi Partidul Democrat.

Forbes comentează şi arestarea lui Veaceslav Platon la Kiev, fostul partener al lui Plahotniuc în afaceri bancare. „Suntem sigur că arestarea lui a fost influenţată de Plahotniuc”, au comentat avocaţii lui Platon. Acesta se află deja în atenţia SUA. Surse de la Washington au declarat că acesta s-a întâlnit săptămâna trecută cu ataşatul FBI de la Kiev.

Cu toţi banii dispăruţi, guvernul moldovean are acum o idee – să transforme banii furaţi în datorie de stat, iar cetăţenii să plătească. Pe cât de genială e, pe atât de sinistră.

La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat însă să discute un proiect de lege în acest sens propus de Partidul Democrat. „PD ştie unde sunt banii. Nu există nici un efort coordonat pentru a merge şi a-i lua. În cazul în care SUA sau Europa nu merg după aceşti tipi, nimeni nu va face acest lucru, iar Moldova va rămâne blocată în mizeria asta de ani de zile”, a declarat Mihail Gofman.

Plahotniuc nu a fost acuzat de nimic, deşi a fost indicat drept coordonator al jafului. Rezervele de la BNM ar putea rămâne dispărute pentru totdeauna. În cazul în care Ucraina abia se vede pe radarul SUA, imaginaţi-vă Moldova. Dar, în cazul în care SUA şi Uniunea Europeană ar dori să vadă Moldova alături Occident, atunci ea are o problemă cu miliarde de dolari dispărute.