„Ideea consolidării forţelor anti-oligarhice pentru participarea comună la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, dar şi la cele parlamentare, a fost propusă şi promovată constant de către reprezentanţii Platformei DA în cadrul consultărilor cu partidele partenere, cu societatea civilă, partenerii externi şi în spaţiul public. Suntem convinşi că unificarea forţelor va asigura victoria unui preşedinte „combativ, care să arunce în aer stabilitatea între ghilimele a statului captiv, bazată pe cinismul, coruperea şi făţărnicia celor care au uzurpat puterea” din Republica Moldova, aşa cum susţine Oazu Nantoi”, afirmă liderul DA.

Mai mult, conjugarea eforturilor va reda speranţa cetăţenilor şi va grăbi victoria asupra guvernării antipopulare, va permite atragerea celor mai activi, profesionişti şi oneşti cetăţeni, pentru a fi promovaţi într-o viitoare echipă guvernamentală şi parlamentară, declară preşedintele Platformei.

„Am propus de fiecare dată să ieşim în faţa cetăţenilor cu o echipă de oameni integri şi profesionişti – să anunţăm numele potenţialilor candidaţi la funcţiile de preşedinte, premier, preşedinte al legislativului, dar şi să facem un apel public pentru implicarea în această mişcare comună a celor mai activi cetăţeni, fie că sunt în ţară sau în diasporă. Am cerut de fiecare dată realizarea dezideratelor exprimate în Proclamaţia Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie 2015, dar şi a Rezoluţiei mitingului din 13 septembrie 2015, potrivit cărora ne-am angajat la edificarea unei forţe de alternativă actualei guvernări şi întregii clase politice corupte, bazându-ne pe principiul integrităţii, profesionalismului şi a transparenţei în procesul de selectare a potenţialilor candidaţi. Deocamdată, acest model de unificare a forţelor nu a fost aprobat prin consens mai larg, dar sperăm că asupra acestui lucru se va reveni”, mai spune Andrei Năstase.

Platforma Demnitate şi Adevăr informează că este gata să aprobe modelul în cauză în orice moment. „Pentru aceasta vom continua discuţiile cu partenerii noştri, care sperăm că îl vor agrea, la fel ca noi. O decizie judicioasă, de o asemenea importanţă şi calibru, trebuie elaborată temeinic, să fie bazată pe încrederea populară şi în permanenţă să se ţină cont de opinia oamenilor în faţa cărora ne-am angajat”, conchide Andrei Năstase.

Reacţia vine la apelul lansat astăzi de observatorul politic Oazu Nantoi către Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Liberal Democrat. Nantoi i-a îndemnat pe reprezentanţii formaţiunilor să se reaşeze la masa de negocieri, în vederea desemnării neîntârziate a candidatului comun pentru alegerile prezidenţiale. Mai mult, el susţine că cele trei partide ar trebui să formeze un bloc politic şi să participe împreună la următoarele alegeri parlamentare. 

Anterior, PPDA, PAS şi PLDM au anunţat că vor face front comun la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie şi au reiterat intenţia de a propune un candidat unic pentru scrutin. Numele acestuia va fi anunţat mai târziu.