„Umbra lui Plahotniuc, premierul nocturn Filip, a găsit să se laude cu nişte minciuni sfruntate tocmai pe pagina de bloguri a publicaţiei americane The Hill. Proastă alegere, ţinând cont de gradul înalt de pregătire al cetăţenilor de peste ocean! Ideea principală a acestui material nociv este una perfidă, manipulatorie, care denaturează realitatea. Iarăşi lumea este speriată de tancurile ruseşti, care acum au căpătat conturul undelor de televiziune! Filip, în mod cinic, se plânge de propaganda putinistă, pe care o promovează non-stop, punând la bătaie vectorii geopolitici, atât de convenabili unui regim criminal şi corupt”, a comentat liderul Platformei DA.
 
Cea mai „nevinovată” perlă oligarhică se referă la micşorarea preţului pentru energia electrică, susţine Andrei Năstase. „Matematic vorbind, guvernarea a majorat preţul cu 37 la sută, după care, din considerente populiste, l-a redus cu zece la sută! Cu cât au scăzut preţurile? Exact! Cu +29 la sută, iar din 2017 consumatorii vor mai avea de achitat două miliarde de lei din pierderile suportate de furnizorul de energie electrică datorită „bunătăţii” lui Filip şi a stăpânului său, care au decis să le introducă în tarife. Nici preţurile medicamentelor nu au fost reduse, dimpotrivă, acestea sunt mult mai scumpe la ora actuală decât până la instalarea pe furiş a guvernului Filip”, atenţionează Andrei Năstase.
 
„Când Filip susţine că: „Avem nevoie de partenerii noştri occidentali pentru că propaganda rusească decredibilizează tot ce se întâmplă în Republica Moldova” îţi vine să-i plângi de milă! Asta dacă nu am cunoaşte că autoritatea de reglementare, adică CCA, se află totalmente la cheremul lui Plahotniuc, coordonatorul tuturor relelor şi beneficiarul posturilor ruseşti de care se plânge cu atâta jale Filip. Autoritate deci, care oferă licenţă cu acoperire naţională posturilor care, culmea, APARŢIN lui Plahotniuc! Ne referim la Prime, postul numărul unu al Federaţiei Ruse, Canal 2, furat de la TVR, STS, Canal 3 cu seriale ruseşti de dimineaţă până seara şi o parte a maşinii de tocat liderii opoziţiei Publika TV şi câte şi mai câte!”, continuă liderul DA.
 
„De faptul că CCA a repartizat trei licenţe de posturi de televiziune şi radio pentru Partidul Socialiştilor şi apropiaţilor lui, cu licenţe de difuzare naţională, nici nu e cazul să vorbim! Sau că 80 la sută din toate posturile care emit în Republica Moldova sunt în limba rusă, promovând nestingherit propaganda Kremlinului. Sau că Plahotniuc scoate bani grei, circa 10 milioane de euro anual, din favoritul său rusesc, Prime - Pervîi Kanal!”, a adăugat Năstase.
 
Liderul Platformei DA mai califică apariţia lui Filip drept o încercare de a atrage mila partenerilor de dezvoltare către o guvernare care „strangulează presa liberă şi independentă, care arestează protestatari, care linşează prin intermediul posturilor ruseşti liderii opoziţiei democrate”.

„Scopul principal al acestei apariţii lamentabile este de a croşeta sindromul Chirtoacă, adică de a pregăti electoratul pentru a vota gruparea criminală de frica tancurilor ruseşti ale lui Putin. O tentativă eşuată a lui Filip de a acoperi isprăvile lui Plahotniuc din ultima perioadă de „integrare” în sărăcie, corupţie şi crimă!”, spune Andrei Năstase.
 
În acest sens, liderul DA trece în revistă, pe puncte, situaţia social-economică în cifre după 7 luni de la instalarea guvernului Filip:

  • În condiţiile unei inflaţii oficiale în anul 2015 de 13,6%, iar pentru păturile mai sărace nivelul inflaţiei a constituit aproximativ 20%, pensiile au fost indexate doar cu 10%, iar salariile bugetare nu au fost majorate deloc.
  • Nicio sumă din miliardele furate nu a fost recuperată. Nicio persoană implicată nu a fost trasă la răspundere.
  • De două ori s-a micşorat nivelul investiţiilor directe în economia Moldovei.
  • Exportul mărfurilor autohtone în primele cinci luni este în scădere cu 14% în comparaţie cu anul trecut.
  • Relaţiile cu partenerii noştri de dezvoltare aşa şi nu sunt deblocate. Totodată, poporul Moldovei nu cunoaşte care sunt condiţiile FMI pentru semnarea viitorului acord.
  • Bugetul de stat a intrat în vigoare peste 7 luni după începutul anului, ceea ce este un antirecord pentru Republica Moldova.
  • Acest lucru practic a blocat procedurile de achiziţii publice pentru mai multe autorităţi centrale şi locale, precum şi a periclitat semnificativ investiţiile capitale, finanţate din buget.
  • Datoria de stat creşte vertiginos, şi este estimată pentru 31 decembrie 2016 la cifra de circa 56 de mld de lei (aproximativ 50% din PIB sau aproape două bugete de stat).
  • Anual, în urma folosirii iraţionale a mijloacelor bugetare în cadrul achiziţiilor publice, statul pierde, conform estimărilor Curţii de Conturi, circa 6 mld de lei.
  • Conform estimărilor experţilor independenţi, economia tenebră constituie aproximativ 70%, raportat la PIB.
  • Contractul de livrare a energiei electrice cu compania din Transnistria, care se află sub protecţia lui Şevciuk şi Plahotniuc, cu fondatori din off-shore-uri, face ca în continuare, lunar, consumătorii din Moldova să le achite aproximativ 10 mil. de dolari în plus. Pentru anul viitor tariful la energia electrică va fi majorat pentru consumatori astfel încât să fie compensate operatorilor de pe piaţa energetică aşa-numitele pierderi de la diferenţa de curs în sumă de aproximativ 2 miliarde de lei.
  • Nici până azi nu sunt achitate datoriile la subvenţiile pentru anii 2014-2015 în suma de 160 de mil. de lei.
  • Zilnic câte peste 100 de persoane pleacă din ţară.
  • Pensia medie nu acoperă nici 75% din minimum de existenţă oficial, care este redus artificial.
  • Peste 160 de mii de copii cresc fără un părinte şi circa 40 de mii copii – fără ambii părinţi.
„Aceste lucruri ar fi trebuit publicate, domnule Filip – Plahotniuc, pe pagina de bloguri a publicaţiei americane The Hill. Aţi ales altceva – să vă daţi în spectacol şi să arătaţi cât sunteţi de ridicoli şi cinici! Nu vă mai crede nimeni. Vă spun de aici, de la Washington, înaintea unei întrevederi despre miliarde furate şi spălate din şi prin Moldova secolului XXI”, conchide Andrei Năstase.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.