Expertul consideră că în cei 25 de ani de independenţă corupţia s-a răspândit enorm în Moldova, iar actualmente fenomenul a atins apogeul. Mai mult, societatea se confruntă cu aşa-zisa corupţie coordonată, dirijată dintr-un singur centru de către şeful real al statului - controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc.

„Eu cred că în Moldova de astăzi avem de-a face cu stabilitatea cimitirului. Populaţia RM este în scădere, raportul numeric dintre populaţia pensionară şi cea lucrătoare se schimbă treptat în favoarea populaţiei pensionare. Statul a fost capturat de o grupare cu interese, ghidată de o singură persoană. RM după 25 de ani de la proclamarea independenţei s-a prăbuşit ca stat, s-au prăbuşit instituţiile statului”, a declarat Vladimir Socor.

„Şeful real al statului – Plahotniuc nu are nicio responsabilitate constituţională sau legală. El este conducătorul real al statului, este cunoscut şi recunoscut pe plan intern şi extern, el, de facto, conduce ţara. În afara cadrului constituţional el nu are niciun post, el conduce din umbră, conduce neoficial, deci suntem în afara cadrului constituţional. Corupţia e în floare, ea fiind dirijată dintr-un singur centru. Corupţia avea multe centre în cei 25 de ani de independenţă, acum avem corupţie coordonată”, a opiniat expertul.

Analistul mai afirmă că Moldova nu mai poate fi numită stat de drept, deoarece Constituţia este modificată după bunul plac al lui Plahotniuc, care dirijează Curtea Constituţională.

„Moldova nu poate fi numit un stat de drept. Domnia legii a mers în scădere în decursul celor 25 de ani, astăzi avem domnia legii în cea mai mică măsură, poate chiar deloc. Nu ne mai aflăm într-un cadru constituţional. De exemplu, alegerile prezidenţiale din 30 octombrie vor avea loc în afara cadrului constituţional. Constituţia spune cu totul altceva. O Curte Constituţională politizată şi incompletă, cu cinci fotolii ocupate din cele şase. O Curte Constituţională politizată a dat o serie de decizii în favoarea intereselor lui Plahotniuc, de exemplu l-a lipsit pe şeful statului de prerogativa sa constituţională de a desemna prim-ministrul”, a subliniat Socor, adăugând că instituţiile au fost extrem de politizate, în mare parte din cauza ultimelor guverne de coaliţie.

Totodată, expertul de la fundaţia Jamestown este de părere că doar protestele masive pot scoate ţara din captivitate, remarcând faptul că actuala guvernare s-a speriat atunci când în stradă au ieşit sute de mii de oameni cu diferite viziuni politice, dar cu un singur scop – înlăturarea actualului regim.

„Protestele au avut eficienţa lor maximă atunci când au avut un caracter de largă coaliţie a cetăţenilor din Republica Moldova. Protestele eficiente şi o alternativă politică nu pot veni de la dreapta, nu pot veni decât de la o largă coaliţie care să cuprindă în sine cetăţenii care au interese comune şi anume de a scoate ţara din captivitate, de a scăpa de corupţie, de a construi un stat funcţional cu instituţii reale. În perspectiva alegerilor numai reconstituirea acelei largi coaliţii, la care am asistat în această iarnă, poate scoate statul din captivitate şi poate crea baza necesară pentru reconstruirea instituţiile statului”, susţine Vladimir Socor.

Expertul remarcă şi faptul că presa independentă de opoziţie, precum Jurnal TV, este intimidată de actuala putere, iar un protectorat din partea instituţiilor europene ar putea ameliora situaţia, astfel instituţiile ar putea supravieţui.

„Puterea încearcă să intimideze canalele independente precum JurnalTV, TV7, care sunt în opoziţie. Dacă aceste canale independente obţin protecţia organelor internaţionale care se ocupă de libertatea mass-media, fiind sub această umbrelă protectoare, aceste instituţii pot supravieţui”, a conchis analistul Vladimir Socor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.