Potrivit oficialului ucrainean, după ce Rusia a reuşit să anexeze peninsula Crimeea în primăvara anului 2014 va încerca să se impună şi în ţara noastră, notează Independent.

„Acum, cred că atenţia lui Putin se va îndrepta spre Moldova. Sarcina Moscovei este de a înconjura Ucraina din toate părţile. În Belarus totul e clar. Lukaşenko este pe două fronturi, iar astfel de jocuri se termină rău. Dacă va permite tranzitul trupelor ruse pe teritoriul Belarus, va avea de suferit. Oamenii se înfricoşează la o singură frază – „Doriţi Maidan?”. Nu doresc nimănui un asemenea eveniment, dar regimurile autoritare întotdeauna sfârşesc trist”, a declarat Voroncenko, într-un interviu pentru grani.ru.

„Segmentul neocupat rămâne în continuare Republica Moldova. Vor exista în curând alegeri. În Transnistria este dislocat contingentul rus de 1.500 de militari”, a mai spus oficialul ucrainean.

Deşi contingentul militar rus este blocat de Ucraina, prin interdicţia de a tranzita teritoriul său, Voroncenko declară că militarii ruşi ar putea ajunge în regiunea separatistă asemeni civililor. „Fiind la 800 de metri de Dunăre, aceştia sunt liberi să meargă în deltă şi să efectueze descărcarea echipamentelor. Însă noi avem răspuns la acest plan perfid al ruşilor”, a mai spus comandantul Forţelor Maritime Militare ale Armatei Ucrainei, Igor Voroncenko.