Mai mult, membrul Platformei DA Chiril Moţpan a declarat că mulţi dintre protestatari au rămas fără acte şi haine, fiind bruscaţi în timpul demolării. Potrivit lui Moţpan, reprezentnaţii CMAN nu au fost anunţaţi din timp despre demolare, ci s-au trezit deja în faţa faptului împlinit.

„De dimineaţă structurile de ordine fără a preîntâmpina au demolat corturile, încearcând în aşa fel să ne intimideze. Ceea ce s-a întâmplat nu poate fi apreciat decât o încălcare a drepturilor cetăţenilor, deoarece CMAN a trebuit să fie anunţat din timp. Unii dintre camarazii care au stat în PMAN au rămas fără acte, haine, au fost bruscaţi şi scoşi cu forţa”, a declarat Chiril Moţpan.

Liderul mişcării protestatare, Andrei Năstase, spune că „regimul oligarhic este în agonie” şi recurge la „acţiuni mişeleşti”. Totodată, Năstase a îndemnat oamenii, dar şi partidele politice din opoziţie, să se consolideze şi să lupte cu sistemul actual.

„A fost o demonstraţie de forţă a unui regim criminal. Ei nu ştiu să discute şi să găsească o soluţie pentru ţară. Este o dovadă clară că regimului nu i-a mai rămas mult timp. Aşa procedează de-a lungul timpul regimurile criminale – atacă presa, aţi văzut ce s-a întâmplat zilele trecut la adresa presei, că nu mai contează investigaţiile jurnalistice ale unor instituţii mass-media independente, au atacat protestatarii, au ajuns să aresteze oamenii, care sunt martori cheie în crimele odioase făcute de săvârşite de regimul criminal Plahotniuc şi chiar de Plahotniuc, care controlează Poşta Moldovei. Au fost arestaţi protestatari, care nu au vrut decât ca în ţara lor să se trăiască bine, ca părinţii şi copii lor să nu plece peste hotare. Regimul este în agonie. Ceea ce nu ne omoară ne face mai tare, şi faptul ca acest regim acţionează noaptea, acţionează mişeleşte demonstrează cât de neputincioşi sunt. Nu pot ei închide gura miilor de oameni care au militat pentru revendicări populare. Nu pot ei închide gura celor 400 de mii de semnatari ai listelor de subscripţie pentru alegerea preşedintelui de întreg poporul. Nu pot închide gura unei ţări întregi”, a declarat preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale.

De asemenea, Andrei Năstase accentuează ideea că în Moldova se trăieşte din ce în ce mai rău, iar în condiţiile în care starea lucrurilor se agravează ar trebui să aveam instalate corturi nu doar în PMAN, dar şi în fiecare sat sau raion, pentru ca oamenii să poate să ceară dreptate şi să lupte pentru adevăr.

„Nu aş fi împotrivă ca să nu mai fie niciun cort, dar din păcate acestea ar trebui instalate la fiecare colţ de stradă, în fiecare sat, oraş raion pentru că în toată ţara se trăieşte din mai rău în mai rău, din mai greu în mai greu. S-a furat miliardul şi acum vor să ne fericiască, ne promit integrare europeană, în timp ce oamenii noştri mor de foame, copii noştri se spânzură din disperare din lipsa părinţilor. Familii pleacă şi nu se mai întorc acasă. Lor nu le este a sărbători şi a dansa în PMAN independenţa. Independenţa este un lucru sfânt pentru noi. Nu vom permite ca aceşti criminali să profaneze ideea de independenţă, aşa cum Ghimpu pe 7 iunie atunci când protestam cu toată lumea şi ceream miliardele înapoi, ceream o anchetă corectă în cazul furtului secolului, Ghimpu dansa. Oamenii trăiesc la limită, iar ei vor să facă sărbătoare şi parale pe PMAN. Lasă să facă. dar înainte de asta să asigure prosperitate, libertatea de exprimare şi informare, un trai decent şi să nu ne fericească cu tot felul de concerte. După 25 de ani chin şi de sacrificiu nu mai suportăm aceeaşi mizerie. Îndemn societatea, opoziţia antioligarhică să se consolideze şi să găsească  o soluţie, trebuie să fim fermi ca să scăpăm de acest regim criminal. Nu capitulăm în faţa oligarhiei şi în faţa miniştrilor cu mâinile pline de sânge”, a mai zis liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

Fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, a anunţat că această demolare este ilegală, întrucât hotârârea în baza căreia au acţionat poliţiştii nu este una executorie.

„Astăzi au fost nimicite ultimele rămăşite ale statului de drept din RM. Poliţiştii au acţionat pe baza hotărării care încă nu a intrat în vigoare. Hotărârărea nu a devenit încă executorie”, a afirmat membrul Paltformei DA.

Reprezentatul Consiliului Marii Adunări Naţionale Vasile Năstase a anunţat că a fost sunat de un executor judecătoresc, care i-a spus că a fost exercitată presiune enormă pentru a lua decizia de demolare a corturilor.

„Am fost contactaţi şi am avut discuţii cu executorii judecătoreşti, care mi-au spus aşa: „Asupra noastră nu s-a mai exercitat o presiune atât de mare ca acum ca să fie demolat Orăşelul Demnităţii”, a spus Vasile Năstase.

Avocata, Ana Ursachi a anunţat că Platforma DA se va adresa la CEDO cu privire la acest caz şi a anunţat că Înalta Curte deja examinează deja demontarea similară a corturilor din faţa casei oligarhului Plahotniuc. Totodată, aceasta a remarcat că decizia de demolare a fost luată în mare grabă.

„Un recurs nu ajunge niciodată dintr-o instituţie în alta în două zile, dar aici a ajuns şi a fost şi examinat. Acest titlu executoriu a fost ticluit în afara instanţei judecătoreşti. Executarea trebuia să înceapă la 8 dimineaţa, dar la 8.00 căsuţele erau deja demontate”, a spus Ursachi.

Alexandru Slusari a declarat că protestele masive antioligarhice vor reveni, iar gestul din această dimineaţă este o ofensă adusă la adresa miilor de protestatari, care au manifestat paşnic în tot acest timp.

„Guvernarea trece la regim de noapte, Moldova intră în zona de întuneric. În jumătate de an observăm cum se încearcă instaurarea dictaturii feroce. Distrugerea barbară a Oraşului Demnităţii se încadrează perfect în ordinea dictatorială. Astăzi peste 100 de mii de oameni care au venit la proteste au fost grav ofensaţi prin această acţiune ilegală. Scopul este clar - intimidarea. Se face totul ca societatea să fie cuprinsă de frică şi nimeni să nu poată să opună rezistenţă. Mergem în această luptă deschis împreună cu poporul. Neapărat vom reveni în PMAN şi pînă la 30 octombrie este necesar ca toată societatea să se consolideze şi să răspundă cu un protest masiv antioligarhic”, a spus Slusari.