Aceste lucruri sunt menţionate într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, care a fost publicată pe pagina ei de Facebook.

„Eu, cetăţean al Ucrainei, Eugenia Tulicevskaia, mă adresez dumneavoastră cu rugămintea de protejare a soţului meu, tatăl copilului meu, Veaceslav Platon de răfuiala din partea autorităţilor din Republica Moldova”, a declarat aceasta.

„Pe 25 iulie, el a fost reţinut la Kiev de angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei şi de cei a Procuraturei Generale, în baza unei decizii judecătoreşti din Republica Moldova din 23 iulie. Pe 28 iulie, judecătorul unei instanţe de la Kiev a decis plasarea lui Veaceslav în arest preventiv pentru 40 de zile. Acum, autorităţile din Republica Moldova au depus documentele pentru extrădarea sa”, a continuat soţia lui Platon.

Aceasta, de asemenea, a remarcat că astfel de acţiuni sunt ilegale, întrucât Platon este cetăţean ucrainean, iar potrivit Constituţiei, cetăţenii ucraineni nu pot fi extrădaţi.

Potrivit ei, la persecuţia fără precedent a lui Platon este implicat fostul său partener de afaceri Vladimir Plahotniuc. „În declaraţiile sale pentru presă, cel din urmă vă numeşte prieten”, a subliniat soţia lui Platon în scrisoarea sa deschisă către preşedinte.

„Acest om care tratează cu cinism şi cruzime oamenii de afaceri şi politicienii, care îi ripostează, a subjugat ţara vecină. Astăzi în Moldova sunt călcate în picioare toate valorile democratice şi drepturile omului. De facto, o singură persoană prin şantaj şi corupere şi-a subjugat toate pârghiile conducerii, iar instanţele de judecată au devenit un aparat represiv. Nu degeaba presa l-a numit pe Plahotniuc „stăpânul din umbră al Moldovei”, iar în Wikipedia acesta este numit „cel mai mare oligarh moldovenesc”, a afirmat Eugenia Tulicevskaia.

Totodată,  Eugenia Tulicevskaia susţine că soţul său a fost şantajat de Plahotniuc, cerând să-i fie transferat controlul asupra unor afaceri. „Când Veaceslav a refuzat, au apărut acuzaţii despre implicarea acestuia în frauda din sistemul bancar. Şi asta, în pofida faptului că, numele lui Platon nici nu apare în investigaţia companiei americane Kroll”, spune soţia omului de afaceri.

„Când soţul meu a anunţat că este deschis să ofere informaţii anchetatorilor din SUA despre detaliile tranzacţiei şi numele persoanelor implicate la dispariţia banilor, imediat Moldova a solicitat Ucrainei extrădarea acestuia”, se arată în scrisoarea deschisă adresată lui Poroşenko.

Eugenia Tulicevskaia este îngrijorată de faptul că în Moldova, că pe soţul său îl paşte pericolul de moarte. „E înfricoşător că trei oameni care ştiau despre abuzurile autorităţilor moldoveneşti, deja nu mai sunt în viaţă – au murit subit sau şi-au pierdut viaţa în circumstanţe inexplicabile. Iată de ce firma americană de avocatură „Frontier Solutions” a făcut apel către organele de drept să împiedice extrădarea lui Veaceslav în Moldova”, a spus Tulcevsckaia.

Eugenia Tulcevskaia îi solicită lui Poroşenko să intervină personal în această situaţie: „Cu proprii ochi aţi văzut victimele Revoluţiei Demnităţii. Astăzi, din păcate, un astfel de regim domneşte în Moldova. Sunt convinsă, că nu vreţi să vă asociaţi în ochii oamenilor cu el”.

Astfel, soţia lui Platon în numele familiei ei şi a copilului de un an şi jumătate – toţi cetăţeni ai Ucrainei – se adresează lui Poroşenko cu rugămintea de a proteja familia.

Mai multe detalii despre cazul lui Platon, soţia acestuia va anunţa mâine în cadrul unei conferinţe de presă.